Input your search keywords and press Enter.

Uredite svoje dvorište ili vrt

Svatko tko ima nekakav oblik vrta ili dvorišta zna koliko puno znači taj mali vanjski prostor koji može nazvati svojim. Za razliku od parkova i šetališta, u svom ste vrtu na svojem i možete uživati u potpunom miru, bez da Vas itko ometa. 

Osim što imate privatnost, vrt možete urediti tako da u potpunosti odgovara Vama – od opreme za vježbanje, preko bilja, do vrtnog namještaja. U svom vrtu osoba ima potpunu kreativnu slobodu pa tako od njega može napraviti malo uzgajalište povrća i voća, botanički vrt ili oazu s jezercem, uz samo par savjeta.

Odlučite se za namjenu

Prije nego krenete s uređivanjem vrta, razmislite za što ćete ga koristiti. Na tu odluku mogu utjecati njegove dimenzije, kvaliteta zemlje, količina slobodnog vremena kojim raspolažete, ali i budžet. 

Višečlane obitelji s djecom često od vrta naprave igralište pa je fokus na aktivnostima i praznom prostoru za sport, umjesto na dizajnu. Odlučite li se pak za botanički vrt ili oazu mira, veliku će ulogu igrati kvaliteta zemlje za sadnju biljaka i količina slobodnog vremena za obrađivanje vrta. 

Osim ovakvih namjena, neki u svojim dvorištima priređuju vrtne zabave, pogotovo u ljetnom razdoblju. U tu namjenu dobro dođu sklopivi vrtni stolovi kako biste mogli primiti različit broj gostiju, a neće biti na odmet ni za odlaganje stvari pri svakodnevnom boravku u vrtu.

Odaberite namještaj

Ovisno o funkciji koju ste odabrali za svoj vrt, možete izabrati različit tip vrtnog namještaja. Za sportsko dvorište koje vrvi od igre dovoljno je nabaviti nekoliko udobnih stolica ili fotelja u kojima se svatko može odmoriti nakon aktivnosti. 

S druge strane, za biljni vrt sa šetnicom idealan je odabir vrtna klupa, pogotovo ona građena od drva kako bi se uklopila u okoliš. Odlična opcija je i tamni metal koji neće preuzeti fokus sa biljaka. Postoje različiti stilovi vrtnih klupa; od starinskih klupa s metalnim ukrasima, do modernih minimalističkih varijanti. Odabir vrtnog namještaja ovisi kako o funkciji vrta, tako i o estetici cijelog prostora.

Obratite pozornost na klimu

Prije nego krenete u uređenje vrta, osvijestite u kakvoj klimi živite. Pada li puno kiše kroz godinu i kakav je raspon temperature? Osim toga, kakav je položaj vrta u odnosu na kuću i koliko će direktne Sunčeve svjetlosti dobivati? 

Ovo su sve faktori koje treba uzeti u obzir prije odabira biljaka koje ćete posaditi u svoje dvorište. Bilo da se radi o nekoliko ukrasnih biljaka ili cijelom botaničkom vrtu, važno je istražiti i kvalitetu zemlje. 

Osim za sadnju biljaka, padaline i temperature igraju ulogu i u izboru namještaja. Ako ne želite spremati namještaj svaki put kad pada kiša, odaberite otporne materijale i izbjegavajte tkanine. Drvene su klupe izdržljive, ali ćete im dugovječnost dodatno osigurati posebnim premazima za vodootpornost. 

Isto vrijedi za sve drugo vezano uz vrt – potrebno mu je redovito pridavati pažnju, a zauzvrat ćete dobiti malu oazu iza kuće koja spaja park, igralište, dnevni boravak i plažu u jedno, bez da morate izaći na ulicu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.