Input your search keywords and press Enter.

Unatoč krizi tržište franšiza počelo bujati u Hrvatskoj!

Hrvatska je među najnerazvijenijim zemljama svijeta po broju domaćih franšiznih sustava, međutim za vrijeme pandemije slika se počela radikalno mijenjati.

Kako postati franšiza?

Imate vlastitu tvrtku i želite proširiti poslovanje? Možda biste trebali razmisliti o pretvaranju u franšizu! Za pojam franšize sigurno ste već čuli, no nekako se on uglavnom vezuje za ogromne korporacije koje su postale globalni brendovi. Međutim, istina je da danas svatko može započeti franšizu. Sve što vam treba je stručna pomoć i malo dobre volje.
U razgovoru sa veteranom franšiziranja u Hrvatskoj Andrijom Čolakom doznali smo kako je njegova grupacija CFCG (Colak Franchise Consulting Group) projektirala preko 20 domaćih franšiznih sustava samo u zadnjih 2 godine. Domaći franšizni sustavi do nedavno mogli brojati na prste jedne ruke, a u dvije godine se preko 30-tak tvrtki transformiralo u franšizno poslovanje, dok ove godine Čolak predviđa da će se poduplati broj novih franšiza u Hrvatskoj.

Prednosti franšiziranja

Ipak, prije nego počnemo objašnjavati kako postati franšiza, pogledajmo zašto bi se netko uopće odlučio za ovakav način poslovanja. Velika prednost franšiza je mogućnost brzog širenja na novom tržištu, a vi kao davatelj franšize zapravo ne morate investirati mnogo. Vaš dio posla svodi se na davanje prava na brand, prenošenje znanja, pružanje podrške i obuke ljudima koji se priključe vašoj franšize, dok je na njima onaj operativni dio posla koji se odnosi na fokusiranje na odrađivanje svakodnevnog poslovanja. Zanimljivo, investicija u franšizu je puno manje riskantna nego krenuti sa vlastitim brandom. Odprilike preko 80% novonastalih brandova propadne u prvih 5 godina poslovanja, dok preko 90% franšiza bude uspješno.
A s obzirom da ste vi davatelj franšize, možete računati na tantijeme od primatelja franšiza u drugim zemljama bez da utrošite previše resursa da dođete do njih. Također, investicija u otvaranje novih objekata dolazi od strane franšizera. Ukratko, franšize mogu biti iznimno efikasne jer se za relativno malo uloženog novca može osigurati stabilan prihod koji neće zahtijevati vašu neprekidnu posvećenost, ne samo to već će te Vašem brandu otvoriti vrata za rast na domaćem, ali i stranim tržištima.

Je li vaš koncept franšizibilan?

No, prije nego što pokrenete franšizu morate analizirati njezinu franšizibilnost, tj. ispitati je li uopće moguće koncept vaše tvrtke pretvoriti u franšizu. Prvo i osnovno, treba vidjeti koliko je ono čime se bavite profitabilno i dugoročno održivo jer svojim partnerima u inozemstvu morate moći ponuditi nešto što je prilično siguran način da isplate početnu investiciju.
Uz to, potrebno je vidjeti koliko se lako vaš koncept može prenijeti na druge lokacije. Ono na čemu temeljite franšizu mora biti dovoljno jednostavno i lako shvatljivo svima kako bi se ideja mogla lako proširiti i kako bi i drugi na tome mogli zaraditi. Jednom kad vam plate sve naknade, naravno.

Franšizni ugovor

Ključ cijelog posla je franšizni ugovor koji potpisujete sa svakim primateljem franšize. U njemu su detaljno navedene i definirane obveze i dužnosti obje strane koje ulaze u posao i ovaj dokument ćete potpisati sa svakom tvrtkom ili osobom koja želi djelovati kao dio vašeg brenda.
S obzirom da se radi o nečem vrlo važnom, preporučljivo je sastavljanje ovakvih ugovora prepustiti iskusnim stručnjacima koji će zastupati vaše interese. No, osim ovoga, potrebno je i stvoriti priručnike koji će vašim budućim partnerima točno objasniti na koji način treba voditi posao i definirati izgled poslovnica i slične detalje.

Pokrenite franšizu uz pomoć stručnjaka

Kao što vidite, kod pokretanja franšize postoji mnogo detalja na koje treba obratiti pozornost. Zbog toga je dobro razmotriti angažiranje konzultantske agencije, poput CFCG-a, čiji će stručnjaci na brz i efikasan način pripremiti sve za vašu ekspanziju. Na taj način štedite vrijeme i novac, a vaši savjetnici će vam često pomoći i vrijednim savjetima.
Stoga, ako imate dobru ideju koja se dokazala kao profitabilna i koja se lako može replicirati, cijeli svijet je pred vama i širenje vaše tvrtke zapravo nema granica. Pronađite prave stručnjake koji će vas pratiti u ovom pothvatu i krenite u osvajanje!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *