Input your search keywords and press Enter.

Sam svoj majstor: izradite vlastiti stalak za vino!

U današnje vrijeme puno ljudi se odlučuje na takozvane DIY (do it yourself) projekte kako bi izradili stvari u svome domu. Ova opcija donosi amaterskim umjetnicima uštedu, ali i mnoštvo zabave tijekom izrade i divan osjećaj da je nešto u domu izrađeno njihovim rukama. 

Dakle, ukoliko volite vino i tražite zabavan način za držanje svojih boca na okupu prava opcija za vas je izrada vlastitog stalka za vino. Možda se ovo čini kao kompliciran projekt, ali on može biti poprilično jednostavan. S pravim alatom koji možete pronaći na Građi, čak i amateri mogu napraviti lijepe i praktične dodatke svom domu.

Bez obzira na to trebate li skladištiti samo nekoliko boca vina u kuhinji ili želite svoj dom opremiti pravim vinskim podrumom, trebat će vam samo drvo, odnosno daske, nekoliko alata i savjeti koje možete pronaći ispod.

Prije nego što započnete s izradom važno je definirati koliki će vam stalak trebati, a to ćete odlučiti prema svojim ‘vinskim potrebama’. Samostalna izrada stalka za vino omogućit će vam da svoj dom opremite stalkom po mjeri koji će u potpunosti odgovarati vašim potrebama i vašem prostoru.

Što će vam trebati od materijala?

Za izradu stalka za vino bit će vam potrebno, osim drvenih daski koje ćete koristiti za konstrukciju, i nekoliko alata te ostalih potrepština. Od alata ćete trebati ručnu pilu ili kružnu pilu, ubodnu pilu te stroj za brušenje. Bit će vam svakako potreban i metar, čavli, ljepilo za drvo te boja za drvo u koju ćete željeti obojati svoj stalak.

Kako izraditi stalak?

Najprije ćete trebati izrezati ploče od kojih će se sastojati stalak. Veličina ploča ovisi o tome koliki stalak želite. Nakon toga ćete izrezati police za vino, također ovisno o tome koliko boca želite postaviti u stalak. Važno je da dubina bude dovoljna da u stalak stane cijela boca te da samo gornji dio boce malo viri iz stalka kako biste ih mogli nesmetano izvući.

Sve ćete površine trebati izbrusiti te ih spojiti koristeći čavle i ljepilo za drvo. Također je i dobro iznutra ubaciti manje ‘stopere’ kako biste bili sigurni da boca neće iskliznuti iz stalka. Ako stalak postavljate uza zid, važno ga je dobro utiplati u zid, a što ga višlje gradite, to će veću potporu tipli trebati.

Kakvi sve stalci postoje?

Možete napraviti obični mali stalak koji će se sastojati samo od dvije daske koje ćete povezati okruglim drvenim daščicama, te u dvjema daskama samo izrezati krugove u koje ćete umetnuti vino. Ovo će biti jedan jednostavni, klasični, ali i moderni i funkcionalni stalak te će kod vaših gostiju sigurno izazvati divljenje.

Stalak možete napraviti i kao policu na kojoj će vam boce vina stajati uspravno, a s donje strane možete umetnuti utore u koje možete ubaciti vinske čase. Donji dijelovi čaša, odnosno stalci će jednostavno ukliznuti u utore te će činiti divnu cjelinu s vinskim bocama.

Svojim stalcima možete dodati i razne dodatke, kao što su kožni utori, špaga koja će dati mediteranski ‘touch’ vašem stalku, možete mu dodati brojeve ili nazive vina te ga na taj način personalizirati ili mu možete dodati iskorištene plutene čepove koji će služiti kao podsjetnik na sve uspomene i druženja.

Budući da su DIY-projekti osobna stvar, sami birate kako će vaš stalak izgledati, koliki će biti i koje ćete mu ukrase dodati. Može biti elegantan, šaren, boje drveta, crn, bijel…. Na kraju krajeva, bitno je jedino da je poseban i vaš!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)