Input your search keywords and press Enter.

Održavanje stana – od slavine do parketa

Prilikom useljenja u potpuno novi stan sve od podova do stolarije je nekorišteno. Međutim, radi dugotrajnosti, funkcionalnosti i dakako estetike cijeli stan je potrebno redovno i pravilno održavati.
Osim toga, važno je voditi računa o sprječavanju razvoja plijesni i vlage u stanu. Ovo je važno da mladi znaju, osobito ako se useljavaju u svoj prvi novi stan.

Održavanje slavine
Primjerice, nova slavina inače ima onaj jaki i glatki mlaz. Međutim, problem nastaje kada otvarate slavinu i mlaz je slab ili voda šprica sa strane. Do toga dolazi zbog nakupljanja nečistoće i kamenca u i oko slavine. U tom slučaju stručnjaci preporučuju da se slavina zamijeni novom. Ako želite uštedjeti nešto novca i ne kupovati svaki put novu slavinu, novu klimu i sl. potrebno je redovito održavanje. To se postiže čestim uklanjanjem kamenca i čišćenjem slavine pomoću prirodnog sredstva za čišćenje (alkoholnog octa).
Klima uređaj je vrlo koristan ljeti za hlađenje te u jesen ili proljeće (kada nije jako hladno) za grijanje. Kada se tijekom godine ne koristi, u klimi se skuplja prašina koja često izaziva neugodnosti ili alergije. Zato je potrebno prije sezone intenzivnog korištenja pregledati, očistiti i zamijeniti filter u klimi ili pozvati servisera.

Novi parket može se održavati na nekoliko načina: usisavanjem, vlažnom krpom ili metenjem. Preporučuje se ne hodati po parketu u obući koja se nosi vani da bi što dulje ostao neoštećen. Pijesak ili kamenčići koji se zalijepe za obuću mogu prilikom hodanja po parketu oštetiti lak. Ako se prolije voda ili vino po parketu, treba ga odmah obrisati. Za uklanjanje prljavštine, dlaka, prašine i sličnih čestica dovoljno proći usisavačem, krpom ili metlom. Za pranje preporučuje se koristiti običnu vodu ili otopinu za čišćenje. Mokra krpa mora biti iscijeđena prije pranja poda da bi se pod što prije osušio. Bitno je napomenuti da lakirani pod ne smije biti dugotrajno izložen vlazi jer to oštećuje drvo. Isto tako, prilikom useljenja bitno je pripaziti kako stavljate namještaj na novi pod. Nemojte vući teški kauč po novom parketu, nego ga podignite i spustite na željeno mjesto.

Dolaskom hladnijih dana vlaga je sve češća. Iako su obloženi kvalitetnom toplinskom izolacijom, vlaga nije nepoznanica u novijim stanovima. Javlja se najčešće prilikom kuhanja, sušenja rublja, tuširanja, kupanja te zbog hladnih i vlažnih zidova. Kada se prozori počnu magliti, to znači da postoji velika količina vlage u stanu. Tada je potrebno odmah reagirati da bi se spriječilo vlaženje te razvoj gljivica ili plijesni. Preporučuje se:
• redovito provjetravanje prostorija
• grijanje stana
• stvaranje manje vlage u prostorijama tijekom kuhanja ili tuširanja.

Osim toga, vrlo je bitno održavati odvod i sifon da ne biste imali problema sa začepljenjem i neugodnim mirisima. Ovaj problem najčešće nastaje prilikom nakupljanja sadržaja (poput hrane) u cijevima. Problem s odvodom je najlakše primijetiti kada voda nakon pranja suđa sporije odlazi iz sudopera. Za rješavanje ovog problema dovoljno je kupiti sredstvo za čišćenje odvoda ili primijeniti neka prirodna sredstva za čišćenje poput sode bikarbone ili alkoholnog octa. Da biste spriječili ponovno javljanje problema s odvodom kupite zaštitni poklopac za sifon (možete ga staviti u sudoper, kadu, umivaonik, itd.) te ne bacajte ostatke hrane u sudoper. Stručnjaci preporučuju čišćenje odvoda svakih šest mjeseci.

Za više informacija o održavanju stana posjetite web stranicu: https://www.nivogradnja.hr/.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *