Input your search keywords and press Enter.

Najčešće greške kod vježbanja

Redovno vježbate, no ne vidite željene rezultate? Skloni ste ozljedama i povredama?

Početnici često čine pogreške koje ih sprječavaju da maksimalno iskoriste svaku vježbu. Nemojte odustajati od svog programa za vježbanje, nego u nastavku teksta provjerite o kojim je greškama riječ kako biste bili sigurni da sve radite onako kako treba.
1. Prebrza ponavljanja: prebrza ponavljanja dizanja utega povećavaju krvni tlak te ujedno povećavaju rizik od ozljeda, što može ugroziti vaše rezultate. Najsigurniji i najpravilniji način korištenja sprava za vježbanje, ali i utega, šipki, girji i bučica odnosi se na kontrolirano disanje. U fazi podizanja utega, tijekom kontrakcije mišića zadržite 1-2 sekunde i napravite izdisaj, zatim se isto tako vratite u početni položaj i polako udahnite. Zapamtite, uvijek izdišite tijekom najtežeg dijela vježbe.

2. Dizanje utega prevelike težine: nerijetko vježbači dižu preteške utege što rezultira bolovima. Ako nisu zadobili nikakvu ozljedu, još su i dobro prošli.

3. Više aerobnog treninga utječe na veći gubitak masnoća: je li doista aerobni trening niskog i umjerenog intenziteta dovoljan za najučinkovitiji i najbrži gubitak kalorija, odnosno masnih naslaga? Naravno da nije. Umjesto svakodnevnog trčanja, brzog hodanja ili vožnje bicikla savjetujemo vam da trening od 45 minuta podijelite na dvadesetpetominutni trening snage te nakon toga pristupite spravama za aerobni trening. Ovako ćete zasigurno postići puno bolje rezultate.

4. Zanemarivanje zagrijavanja na početku treninga: iako može uštedjeti vrijeme, osobito ako ste došli u teretanu u pauzi između fakulteta i posla, zanemarivanje zagrijavanja prije vježbanja siguran je način za nastanak ozljeda tijekom vježbanja. Stoga, svaki put prije treninga posvetite 10-ak minuta zagrijavanju tijela te obavezno uključite vježbe kao što su čučanj, sklekovi,10-minutna vožnja sobnog bicikla i sl. kako biste podignuli brzinu otkucaja srca prije nego što krenete u pohod na utege. Ako jednostavno nemate vremena za zagrijavanje, savjetujemo vam da pravite manje pauze između setova vježbi te smanjite broj ponavljanja.

5. Nemate isplanirani dnevni trening: odlazak u teretanu bez ikakvog plana vježbanja može se usporediti s odlaskom u trgovinu bez popisa za kupovinu. Vaš će trening započeti i završiti s besciljnim lutanjem naprijed-nazad po teretani. Osim toga, potrošit ćete puno više vremena, nego što biste potrošili za pripremanje plana vježbanja te izvođenje samih vježbi. Ne ponavljajte više ovakve greške, već spremni dođite na svaki trening. Napravite plan vježbanja koji će uključivati vježbe, broj ponavljanja i broj setova pojedine vježbe. Obratite pozornost i na redoslijed kojim želite izvršiti pojedine vježbe.

6. Ne mjerite pauzu između ponavljanja/setova: stručnjaci preporučuju da je 60 minuta sasvim dovoljno za jedan trening koji se sastoji od zagrijavanja, vježbi snage, kardio vježbi te vrijeme „hlađenja“, odnosno smirivanja i vraćanja otkucaja srca u normalu. Kako biste to uspjeli, izbjegavajte trošenje dragocjenih trenutaka između setova vježbi. Nabavite aplikaciju na vašem mobitelu, kako biste vrijeme odmora ograničili na jednu minutu. Bit ćete zaprepašteni koliko ćete brzo završiti vježbu.

7. Korištenje fitnes opreme za ravnotežu tijekom vježbi snage: ako je vaš cilj današnjeg treninga određena mišićna skupina, preporučujemo vam da vježbe ravnoteže ostavite za kraj treninga, a nikako ne za pauze između setova vježbi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *