Input your search keywords and press Enter.

Kako kvalitetno izolirati temelje?

Opći cilj hidroizolacije je zaštititi sve građevinske objekte, a u ovom članku dotaknuti ćemo se važnosti dobro hidroizoliranih temelja

Hidroizolacija je proces zaštite objekta s ciljem sprječavanja prodora vlage koja negativno djeluje na trajnost i uporabljivost objekta te na zdravlje korisnika objekta.
Svima je poznata ona izreka „Bolje spriječiti, nego liječiti.“, a kada je riječ o hidroizolaciji temelja, tada ovo zaista ima veliko značenje. Dakle, ako se upuštate u izgradnju nove kuće ili nekog drugog objekta, pametno birajte korake i prioritete kako biste si kasnije osigurali energetski efikasniji i zdravstveno sigurniji prostor.
Pojam temelja uvijek nas asocira na nešto što bi trebalo biti čvrsto, sigurno i stabilno pa je slijedom toga u građevinarstvu temeljna ploča važan element svakog objekta. Osim što mora zadovoljiti statičke norme, ona bi trebala štiti objekt od vlage i gubitka topline te ga tako činiti energetski efikasnim. Također, poznato nam je da se današnja izgradnja temelji na uporabi betona čiji je glavni neprijatelj voda. Ako beton ne zaštitimo od prodora vode uslijed stvaranja pukotina u temeljnoj ploči, dolazi do korozije armature koja negativno djeluje na nosivost temeljne ploče. Osim toga, kapilarnim izdizanjem, dolazi do stvaranje plijesni i gljivica, čak i vlažnih mrlja, odvajanje žbuke sa zidova ili odizanja parketa i izbijanja vode kroz fuge pločica.
Kako bi vas educirali o pravilnoj hidroizolaciji, odlučili smo saznati kako se postiže adekvatna hidroizolacija temeljne ploče, a u tome nam je pomogla građevinska apoteka DRACO u Splitu.

ADEKVATNO HIDROIZOLIRANJE TEMELJNE PLOČE

Hidroizolaciju bi najbolje bilo napraviti s vanjske strane da se spriječi prodor vode u konstrukciju. Tvrtka DRACO za ovaj korak preporučuje Bentonitnu membranu DRACO BENT 500 koja ima sposobnost upijanja vode jer u dodiru s vodom postaje gusti vodonepropusni gel i na taj način štiti konstrukciju. Ispod temeljne ploče membrana DRACO® BENT 500 postavlja se na niveliranu i dobro zbijenu podlogu, bez potrebe za izradom podložnog betona, prije samog betoniranja, da bi se postiglo urastanje membrane u beton. Na zidovima, membranu je moguće ugraditi u oplatu prije betoniranja ili na već izbetonirani zid nakon skidanja oplate. Ukoliko ugrađujete hidroizolaciju na već izbetonirane zidove, površine zidova trebaju biti bez većih šupljina ili izbočina. Za sanaciju zidova, DRACO građevinska apoteka vam predlaže cementni mort DRACO® FIX 130. Također, svi radni prekidi betoniranja, koji predstavljaju lagan put za vodu, DRACO kao svoje rješenje nudi DRACO WATERSTOP 500 traku koja u kontaktu s vlagom bubri i injektira se u male pukotine.
Nakon svega rečenog, možemo zajedno zaključiti koliko je hidroizolacija temeljne ploče važan dio općih građevinskih radova. Jedna od presudnih uloga je svakako biranje materijala čija je kvalitetna iznimno važna. Želimo vas upozoriti da nikako ne zanemarite ovu fazu izgradnje i da se obratite profesionalcima jer je priprema jednako bitna kao i realizacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.