Input your search keywords and press Enter.

Kako kladionica određuje tečaj?

Svi znamo da su tečajevi neizostavan dio svake sportske oklade. No, znate li kako se oni točno izračunavaju i što to znači za vas kao igrača?

Ako redovito proučavate ponude različitih kladionica, vjerojatno ste primijetili da se pojavljuju slučajevi u kojima različite kladionice nude različite koeficijente na iste sportske događaje. Te razlike obično nisu jako velike, ali iskusnijim igračima će svakako zapeti za oko. Koji je uzrok tome? Upravo to će biti tema ovog članka.

 

Margina

Prvi i osnovni razlog zašto koeficijenti variraju od kladionice do kladionice je margina koju svaka kladionica uzima na svakom događaju. Ona obično ide do nekih 8%, ali neke kladionice u nekim slučajevima imaju i marginu od samo 2%. No, što to točno znači?

Tečaj koji dobijete kod svakog događaja donekle je temeljen na vjerojatnosti nekog ishoda. Primjerice, kod bacanja novčića možemo smatrati da je vjerojatnost da novčić padne na jednu ili drugu stranu 50%. To bi značilo da bi u idealnom scenariju tečaj na svaki od ta dva ishoda trebao biti 2.00 (100% dijelimo 50%). No, tu na scenu stupa margina, pa će kladionica dodati mali postotak na svaki ishod, što će tečaj malo spustiti i u ovom slučaju možete primjerice očekivati tečajeve na oba događaja da budu oko 1.90.

Stoga, što je margina niža, igrači imaju pristup boljim tečajevima. Kladionica FavBet, recimo, je odličan primjer toga.

 

Uplate

Međutim, margina je samo jedan element koji utječe na konačni tečaj. Sigurno ste primijetili da se tečaj na neki od sportskih događaja ponekad mijenja, a to je posljedica promjene količine uplata na neki od ishoda. Naime, kladionica se uvijek pokušava osigurati da profitira od ukupnog klađenja na neki ishod, pa će stoga reagirati ako se igrači počnu masovno kladiti na pobjedu jednog igrača ili jedne od momčadi. Ovo je čest slučaj ako se primjerice nekoliko sati prije utakmice sazna da je važan igrač neke momčadi ozlijeđen.

Konačni tečaj tako odražava postotke uplata na neki ishod, a ne nužno vjerojatnost ishoda. Ako je 10% svih uplata išlo na neodlučen ishod neke utakmice, na taj će se postotak dodati margina kladionice od recimo 5%. Dakle, nastavno na formulu koju smo spomenuli u prošlom dijelu članka, 100% u ovom slučaju dijelimo sa 10.5% (5% od 10 je 0.5) i dobivamo tečaj od 9.52.

Na ovaj način, konstantnom promjenom tečaja, kladionica osigurava sebi profit bez obzira na konačan rezultat meča.

 

Na kraju…

S obzirom na sve navedeno, prvi korak za svakog igrača trebao bi biti pronalaženje kladionice sa što je moguće nižom marginom (jedan primjer već je naveden ranije). Također, važno je imati na umu da tečajevi odražavaju količinu uplata na određeni ishod, a ne realnu vjerojatnost. To može biti uzrokovano pristranim razmišljanjem igrača – utakmice hrvatske nogometne reprezentacije su dobar primjer za to.

Uz malo računanja, lako možete pronaći tečajeve koji su viši nego što bi trebali biti s obzirom na vjerojatnost ishoda i tako si značajno povećati šanse za uspjeh. Sretno!

klađenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *