Input your search keywords and press Enter.

Ima li mjesta za kofein u sportu

Kako bi osigurali dodatni izvor energije, mnogi sportaši pribjegavaju kofein. Kofein pripada skupini dodataka. A to je skupina koja utječe na sportaše pružajući im dodatni izvor energije i hrane,
utječući na njihove sposobnosti. I to sve pod uvjetom da se koriste na pravi način, prema određenim protokolima.

Kako kofein ubrzava sportaše?

Prije svega, kofein utječe na razne sportove i razne vježbe. Prvenstveno povećanjem sposobnosti i izdržljivosti, što se posebno može vidjeti u timskim sportovima i trčanju. Osim toga, potiče upotrebu masti i omogućuje sportskim aktivnostima dulje trajanje. Pritom smanjuje osjećaj umora i tako pruža budnost prilikom izvođenja tjelesnih aktivnosti. Međutim, ono što je važno znati jest da ako povećate dozu kofeina to ne znači da ćete povećati svoje sposobnosti. Naprotiv, visoke doze mogu dovesti do nuspojava, pa je najbolje slijediti sljedeće protokole. Oni podrazumijevaju da kofein treba konzumirati sat vremena prije aktivnosti u jednakim dozama od 6 miligrama po kilogramu, što bi za prosječnog sportaša bilo otprilike 300 do 500 miligrama.

Kapsule za kavu – kako odrediti pravu dozu

Svako samostalno uzimanje kofeina izvan protokola uopće nije bezazleno. Pa čak i kad su vaše kapsule kave izvor kofeina. Za mnoge najukusniju kavu priprema espresso aparat, a sve su češće ti aparati u kućnoj upotrebi. Jednostavno možete dobiti piće za samo nekoliko minuta umetanjem kapsule za kavu u aparat za espresso. Koliko god se banalno činila, kava nije najbolji izvor kofeina, iako je uvijek povezujemo s njom. Prije svega, jer ne znamo točan sadržaj kofeina koji sadrže kapsule kave. Uz to, kava ne sadrži samo kofein već i druge sastojke koji mogu kontraindicirati performanse sportaša. Ovisi i o veličini šalice i vrsti kave te o količini vašeg unosa.
Dakle, jedna šalica od 250 ml može sadržavati do 170 miligrama kofeina. Izračun je jasan ako unesete više od tri šalice dnevno. Među mnogima je omiljena kava koju prave espresso aparat, odnosno espresso kava koja u jednoj šalici može sadržavati do 215 miligrama kofeina.

Rješenje je u umjerenosti

Međutim, činjenica je da mnogi sportaši ne rade proračune već dozu određuju deduktivno. Često su to velike doze kofeina koje dugoročno mogu ostaviti nemjerljive posljedice na tijelo, kojim se inače trguje više nego neki drugi koji nisu izloženi sportskim naporima. Unoseći više od 500 miligrama kofeina u jednom danu, sportaši će brzo primijetiti da s njihovim tijelom nešto nije u redu. Tijelo će slati signale u obliku lupanja srca, pretjeranog uzbuđenja, problema sa spavanjem.
Vidljiv je utjecaj na motoričke sposobnosti i sportsku tehniku. Uz to, kofein kao diuretik može dovesti do pretjeranog mokrenja što zauzvrat može dovesti do dehidracije. Zbog toga je važno uzimati puno vode, ako ste već uzeli puno kofeina. To ne znači da biste trebali zaboraviti na kapsule kave i svoj omiljeni napitak. Rješenje je jednostavno u umjerenosti i poštivanju protokola.

Jedna kapsula za kavu je uvijek okej.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *