Input your search keywords and press Enter.

Vlada proglasila dan žalosti – 2. siječnja!

Šalje se interventna pomoć nakon potresa, otvoren i račun za donacije.

Vlada je otvorila račun za donacije za sanaciju šteta od potresa, proglasila je dan žalosti poslala interventnu financijsku pomoć pogođenim područjima.

Sjednica Vlade počela je minutom šutnje za sve stradale u potresu. ”Razorni potres odnio je sedam života za sada, izražavamo suosjećanje s obiteljima poginulih i onima koji su ranjeni”, rekao je uvodno premijer Andrej Plenković. Izvijestio je da je ozlijeđeno 26 osoba i da se ruševine još pretražuju.

Vlada je donijela odluku o proglašenju danu žalosti – u subotu 2. siječnja. ”Ovo je prilika da Hrvatska pokaže veliko srce, to se već osjetilo. Posebno cijenimo ljude koji daju pomoć i preporučujemo da pomoć ide putem civilne zaštite i Hrvatskog crvenog križa da pomoć dođe i do najmanjeg sela, zaseoka i mjesta”, rekao je. Moli građane da budu oprezni jer se pojavljuju i lažni računi. Rekao je da je primjereno što su donijeli odluku da se ukinu propusnice, ali je još jednom zamolio sve da budu oprezni i pridržavaju se epidemioloških mjera.

Najavio je da će poslijepodne imati telefonsku sjednicu Vlade na kojoj će donijeti odluku o preraspodjeli neutrošenih sredstava za pomoć zdravstvu.

Kao interventnu pomoć u ublažavanju i saniranju posljedica potresa trima županijama ukupno upućuje se 120 milijuna kuna – 100 milijuna kuna najteže pogođenoj Sisačko-moslavačkoj, a po 10 milijuna Zagrebačkoj i Karlovačkoj. ”Ovo je samo prvi korak, računamo i na sredstva europskih fonova, brojne međunarodne financijske institucije su se već javile i iskazale spremnost za pomoć”, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Vlada je donijela i odluku o naknadi volonterima koji rade na stručnoj procjeni uporabljivosti građevina na potresom pogođenim područjima. Ministar Darko Horvat rekao je da je materijalna šteta ogromna. ”To je dobra odluka da im zahvalimo”, podvukao je premijer.

Otvoren račun za donacije

Vlada je otvorila račun za donacije financijskih sredstava u akciji ”Pomoć za obnovu nakon potresa”.

HR12 1001 0051 8630 0016 0 Državni proračun Republike Hrvatske

s pozivom na broj odobrenja: HR68 5444 – OIB uplatitelja
Donacije financijskih sredstava za uplatitelje izvan Republike Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke:

Hrvatska narodna banka

Trg hrvatskih velikana 3,
Zagreb 10000, Hrvatska

BIC (SWIFT) CODE BANKE: NBHRHR2XXXX
Primatelj:

Ministarstvo financija Republike Hrvatske, Katančićeva 5, 10000 Zagreb, Hrvatska

IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Referenca plaćanja: Pomoć za obnovu nakon potresa

Ministar Marić rekao je da se radi o službenom računu državne riznice uz službeni račun Crvenog križa. Unaprijed je zahvalio svima koji će uplatiti donacije. Apelirao je da se eventualni lažni računi prijave nadležnim institucijama.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da su evakuirani bolesnici iz potresom razorenih bolnica. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su ukinute propusnice kako bi se ljudima olakšalo nakon potresa, ali pozvao sve da ne zaborave na epidemiološke mjere. Apelirao je da se ne ide u potresom pogođena područja već da doniraju financijsku pomoć i potrepštine.

dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *