Input your search keywords and press Enter.

Simpozij “Povratak moru” – kako umjetnici doprinose očuvanju mora i oceana

Simpozij „Povratak moru“ održat će se:
4. srpnja – Umjetnička galerija Dubrovnik, Put Frana Supila 23, a
6. srpnja – Franjevački samostan Gospe od Špilice na otoku Lopudu

U sklopu simpozija održat će se brojne panel rasprave u kojima će, uz predstavnike TBA21-Academy, sudjelovati i umjetnici čija će djela biti predstavljena u okviru izložbe te prominentne osobe s Jadrana koje posebnu brigu posvećuju oceanskim ekosustavima i lokalnim zajednicama.
Kroz panel rasprave, sudionici će objasniti kakvu ulogu umjetnici i njihove ideje mogu imati u istraživanju i očuvanju mora i oceana, te se dotaknuti tema poput percepcije i doživljaja mora i oceana, kulturnih i ekoloških problema s kojima se susreću obalna područja, inspiracije umjetnika i na koji način ona može pridonijeti rješavanju važnih pitanja našeg vremena. Jedna od tema bit će i restauracija franjevačkog samostana na otoku Lopudu koji nakon gotovo 20 godina ponovno otvara svoja vrata za javnost.
Simpozij Povratak moru organiziran je povodom otvorenja jedinstvene međunarodne izložbe Oceani. Pogled na svijet kroz dijalektiku plime i oseke kojom će se predstaviti sedamnaest umjetnika čija djela istražuju kulturne, političke, sociološke i biološke dimenzije oceana kroz multimedijalne instalacije, video radove, fotografiju i skulpturu.
Izložbu će otvoriti gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te ministrica kulture Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek.

PROGRAM SIMPOZIJA POVRATAK MORU

Srijeda, 4. srpnja
Umjetnička galerija Dubrovnik

18:00
Pozdravni govori
Marin Ivanović
Francesca von Habsburg

18:20
Panel #1
Sensing the Oceans
Moderator: John Palmesino
Sudionici: Atif Akin, Kruno Bonačić, Alex Jordan, Rasmus Nielsen (Superflex)
Mora i oceani izazivaju sva naša osjetila, dok znanost i umjetnost oblikuju razumijevanje mora i oceana, odnosno način na koji se percipiraju iz mnoštva životnih oblika koji nastanjuju njihova dinamična okruženja te način na koji različiti kulturni oblici oblikuju život u morima oceanima.

19:20
Panel #2
Imagining a Tidalectic Worldview: Closer to the Shore
Moderatori: Stefanie Hessler i Jelena Tamindžija
Sudionici: Newell Harry, Alexander Lee, Susanne M. Winterling
Izložba „Oceani. Pogled na svijet kroz dijalektiku plime i oseke“ po prvi se puta prikazuje uz more – i to čak na dvije morske lokacije. Na panelu će se raspravljati o samoj izložbi i iskustvima umjetnika čiji se radovi bave kulturnim i ekološkim problemima s kojima se susreću obalna područja.

20:30
Otvorenje izložbe i pozdravni govori
Francesca von Habsburg
Stefanie Hessler
Mato Franković
Marin Ivanović

Petak, 6. srpnja
Franevački samostan Gospe od Špilice na otoku Lopudu

17:45
Panel #3
Artistic Intelligence and Collaborative Survival
Moderator: Markus Reymann
Sudionici: Florian Schneider, Sissel Tolaas, Susanne M. Winterling
Panel će se baviti načinima kako umjetnici koriste svoje iskustvo kao način komuniciranja ideja i stvaranja umjetnosti. Kakvu ulogu umjetnici i njihove ideje mogu imati u istraživanju mora i oceana te rješavanju važnih pitanja našeg vremena – doznajte na panelu.

18:30
Panel #4
Restoration, revitalization, and the future of the 1483 Monastery complex on Lopud
Sudionici: Francesca von Habsburg i ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek
Nakon gotovo 20 godina radova na restauriranju i obnovi, franjevački samostan na Lopudu ponovno otvara svoja vrata za javnost, pridonoseći tako kulturnom životu otoka. Kroz raspravu o posljednjih 18 godina restauracijskih radova na samostanu, sudionici će se dotaknuti teme o budućnosti mjesta kao centralnog utočišta umjetnika i znanstvenika iz cijeloga svijeta.

Creating Spaces: Incubators For Solutions
Moderator: Daniela Zyman
Sudionici: Sebastian Cichocki, Antonia Majaca, Slaven Tolj i Jelena Tamindžija
U nastavku panela o obnovi samostana i postanka centralnog mjesta za okupljanje svih umjetnika, znanstvenika i mislioca, raspravljat će se i o prijašnjim seminarima i simpozijima u organizaciji fondacije TBA21 na Lopudu. Sudionici iz regije i šire raspravljat će o potencijalima i procesu preobrazbe nekonvencionalnih mjesta da postanu žarišta inovativnih ideja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *