Input your search keywords and press Enter.

Program Doma Marina Držića u Noći muzeja 2020.

Noć muzeja, 31. siječnja 2020. od 18 do 1 sat

 

18:00 – 19:30 Likovna radionica za djecu „Držićeva putovanja“

Koliko su putovanja Marinu Držiću bila važna svjedoči Vučetina replika u prvom prologu Tirene: »Tko doma ne sidi i ne haje truda, / po svietu taj vidi i nauči svih čuda«  Riječ je o autobiografskom detalju jer je Držić putovao dosta i iz različitih motiva.

Dom Marina Držića posebnu pozornost posvećuje pedagoškoj djelatnosti i radu s mladim osobama kako bi iskustvenim doživljajnim učenjem, između ostalog, usvojili nova znanja likovnim izražavanjem, upoznavanjem i obilaskom autentičnih lokacija koje se spominju u Držićevim djelima, odnosno kako bi polaznike radionica što više zainteresirali za život renesansnog Dubrovnika a posebice za život i djelo Marina Držića.

19:30 – 22.00 Ansambl Plazarius – koncert renesansne glazbe

Glazbenici će izvesti program srednjovjekovne i renesansne glazbe na stilskim kopijama autentičnih instrumenata, odjeveni u tipske renesansne kostime upotpunjen sa nastupom dvorske lude.

20:00 – 21:30 Kušajte delicije iz Držićevog doba

Autentične delicije koje se spominju u djelima Marina Držića. Jedinstvena je to prilika sljubljivanja literarno-kulturnog naslijeđa i tradicionalne dubrovačke kuhinje.

22:00 Stručno vodstvo kroz stalni postav Doma Marina Držića

23:00 stručno vodstvo kroz izložbu “Procesija” umjetnika Petra Dolića

Izložbu „Procesija“ čine skulpture u staklu, jedna skulptura u bronci te sliko-reljefi koje potpisuje kipar Petra Dolić, autor brojnih skulptura u javnom prostoru.

Dolić se ističe radom u plavičasto-zelenkastom staklu u kojem brusi nevjerojatno sofisticirane portrete i razne motive iz prirode. Kao veliki zaljubljenik u dubrovački kraj, Dolić je izradio Držiću u čast nekoliko portreta te kompoziciju od 22 figure na zajedničkom postamentu koju je nazvao „Kišna procesija svetog Vlaha“. 

Od četiri portreta Marina Držića koji čine postav izložbe, tri je načinio u staklu, a jednoga u bronci. Taj posljednji rađen je u glini te izliven u bronci kao bista prema Dulčićevom portretu Držića koji se nalazi u stalnom postavu Doma Marina Držića…

Tijekom manifestacije Noć muzeja 2020. godine Dom Marina Držića bit će otvoren za posjetitelje do jedan sat poslije noći te je svim posjetiteljima ulaz besplatan.

U Noći muzeja 2020. na sve artikle iz suvenirnice Doma Marina Držića odobravamo popust od 30 %

Veselimo se Vašem dolasku !

 

Nikša Matić, ravnatelj Doma Marina Držića 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *