Input your search keywords and press Enter.

Premijera filma „Glumim, jesam“ u Dvorani Visia

Glumim, jesam, filmski triptih s Goranom Bogdanom, Lanom Barić, Lunom Zimić Mijović i Gregorom Zorcom imat će svoju dubrovačku kinopremijeru u utorak, 26. studenog u Dvorani Visia u 20:00 sati, u prisustvu redatelja i scenarista Miroslava Mandića.

Poznato je da mnogi slavni glumci i nakon napuštanja seta ostaju u svojim ulogama: Jack Nicholson podvrgnuo se za potrebe snimanja Leta iznad kukavičjeg gnijezda elektrošokovima, Robert de Niro vozio je taksi po New Yorku kako bi pripremio uogu u Taksistu, a Marlon Brando pripremajući film Ljudi proveo mjesec dana u bolničkom krevetu. Čak je i Konstantin Stanislavski, tvorac tzv. sustava Stanislavskog, koji je kasnije utjecao na razvoj metodske glume, predlagao glumcima da nakon svake probe otresuulogu kako bi očuvali mentalno zdravlje.

Problemom izlaženja iz uloge bavi se i ovaj dugometražni igrani film sniman u Sarajevu, Zagrebu i Ljubljani. Glumim, jesam ultimativni je film o glumcima koji gledateljima na dramatičan način približava svijet te umjetničke profesije, a gledatelje istovremeno navodi na postavljanje pitanja – što je glumljeno, a što stvarno u našim životima?

Pripremajući se za ulogu lopova u sarajevskoj priči, mlada glumica Lina (Luna Zimić Mijović) počinje krasti u stvarnom životu. Nakon konflikta s redateljem, napušta snimanje i želi dokazati za što je sposobna. U drugom, ljubljanskom segmentu, kazališni glumac Niko (Gregor Zorc) dobije ulogu klošara na filmu. Tijekom pripreme druži se s beskućnicima, a sloboda života bez obaveza potpuno ga obuzima. U trećoj, zagrebačkoj priči glumac Luka (Goran Bogdan) i glumica Iva (Lana Barić) igraju uloge strastvenog para u TV sapunici. Nakon završetka produkcije, on tvrdi da je uistinu zaljubljen u nju. Za glumicu, sve što su radili ispred kamere nema veze s njihovim privatnim životima, ali glumac opsesivno ustrajava.

Sporedne uloge tumače Mojca Funkl, Amar Čustović, Sabrina Noack, Senad Bašić, Dario Varga, Primož Bezjak, Olga Pakalović, Franjo Dijak i Ivana Roščić, a na filmu je radio velik broj profesionalaca iz Hrvatske, uključujući scenografkinju Ivanu Škrabalo i kostimografkinju Ivanu Zozoli. Zanimljiv je podatak da je mlada sarajevska glumica Luna Zimić Mijović(Grbavica, Na putu, Disati, Mladost P. Sorrentina) ovim filmom napravila iskorak u režijske vode potpisavši se kao asistentica redatelja. Glumim, jesam nastao je u koprodukciji Slovenije (Filmostovje), Bosne i Hercegovine (SCCA/pro.ba) i Hrvatske (Fokus Media, Antitalent, Dinaridi Film).

Miroslav Mandić magistrirao je scenarij i filmsku režiju na Sveučilištu Columbia u New Yorku. Njegov kratki film Brak radnika osvojio je Grand Prix Zlatni zmaj na Međunarodnom festivalu u Krakovu, a cjelovečernji igrani film Život radnika osvojio je Grand Prix na Festivalu europskog filma u Strasbourgu 1988. Autor je i zapaženog filma Adria Blues (2013) te kultne Top liste nadrealista (1989-90).

Dan nakon prikazivanja u Dubrovniku film će se moći pogledati u Centru za kulturu Korčula, a tijekom prosinca i u Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Samoboru, Zagrebu, Čakovcu i Daruvaru. Distributer filma su Pari Pikule.

 

 

Vitamin C

PR & Communication

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.