Input your search keywords and press Enter.

Predstavljanje knjige Marije Đanović “Zlatna kočijica” održat će se u Osnovnoj školi Marina Getaldića – zgrada Centar, u petak, 11. listopada u 18 sati. Knjigu će predstaviti Marija Đanović, Marina Kljunak Čuikin, Maja Milošević, Nike Nagy i Anita Vlašić.

 

Čitajući priče Marije Đanović pokušavam osjetiti mirise, boje i zvukove koji vjerojatno tinjaju u njenoj duši dok slaže svoj bajkoviti svijet na papiru. U ovom slučaju papir je samo medij, prijevozno sredstvo (zlatna kočija) kojim nas Marija prevozi u neke druge usporedne svjetove. A njeni svjetovi obilježeni su blagošću, tišinom, mirom, ljudskom toplinom, zagrljajima prijateljstva, nedužnošću, naivnošću… Njeni likovi (dječaci i djevojčice, ali i zečići, djetlići, mravi, dupini… pa slova, divovi, vile, prstenje, vjetar, more…) imaju čistu dječju i neiskvarenu dušu punu povjerenja u riječi starijih i mudrijih, ali i pustolovnu, znatiželjnu i povremeno neposlušnu dušu željnu otkrivanja novih spoznaja, prijatelja, okoline.

Osim toga, svi ti likovi, stvarni ili metaforički, puni su praštanja. U njima ne stanuje ni mržnja ni osvetoljubivost. Tko se iskreno pokaje, sve mu se prašta. Tko zatraži oprost, on mu se daje. Tko pogriješi, ispašta zbog te greške, ali poslije „čistilišta“ slijedi „raj“. Raj je prijateljstvo, ljubav, povjerenje, nesebičnost, dijeljenje dobra i zla.

Slijedom te filozofije, u ovim pričama nalazimo vječne poruke neprocjenjive za djecu koja će ih čitati i doživjeti kao mudru poruku, upozorenje na opasnost koju ne moraju osjetiti na svojoj koži kako bi je prepoznali, ali i podsjetnik odraslima za puno veće, jače i teže situacije. (…)

Čitajmo svojoj djeci ove poticajne i nadahnute priče koje će nas sigurno zlatnom kočijom odvesti u neki drugi, bolji svijet.

 

(iz pogovora Maje Milošević)

 

 

Društvo Slagalica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *