Input your search keywords and press Enter.

Kroz program “ST Cirkus” splitskog izvedbenog kolektiva ROOM 100, Dora Popić i Mišo Komenda 25. siječnja 2019. godine u 20:00 u Art radionici Lazareti izvest će svoju predstavu “ZVUK I TIJELO”.

“ZVUK I TIJELO” predstava je suvremenog cirkusa koja kombinira cirkusku tehniku na zračnom obruču (aerial hoop-u) sa zvučnim improvizacijama. Tijelo koje se pokreće zbog zvuka, i Zvuk koji se mijenja zbog pokreta. Ono što počne kao nadmetanje i igra dominacije, preraste u suradnju i koegzistenciju u kojoj jedno ne postoji bez drugog. Fokus rada na zračnom obruču se tiče ispitivanja granica tijela pod utjecajem centrifugalnih i centripetalnih sila koje nastaju pri njegovoj vrtnji, te istraživanja promjena u brzini okretaja i dinamici izvedbe koje nastaju kad tijelo zauzima različite položaje u vrtnji. Istražuje se i logika kretanja samog elementa obruča te poremećaji u njegovom pravilnom orbitiranju u situacijama kad je u toj delikatnoj zračnoj ravnoteži prisutno tijelo koje se kreće. Svaki pokret tijela i obruča je ilustriran ili u potpunosti diktiran glazbom koja se izvodi uživo i korespondira sa izvedbom. Zvučna kulisa je improvizacija koja se sastoji od distorziranja zvučnog signala kroz gitarske efekte i oscilatore. Uz gitaru se koriste analogni i digitalni sampleri i ritam mašina na način primjeren formi.

trajanje: 25 minuta
ideja, izvedba, pokret i glazba: Dora Popić i Mišo Komenda
potpora: Kam Hram i ROOM 100

Facebook event: https://www.facebook.com/events/547462035843035/

Rad na predstavi se odvijao u prostorima udruge Kam Hram, HALE 100 te Multimedijalnog kulturnog centra Split, a prikazan je na festivalu Periskop u Rijeci u listopadu 2018. te u siječnju 2018. i 2019. u Splitu u sklopu “Večeri kratkih formi” i circusnext work-in-progress prezentacija. Predstava će imati svoju premijeru na novopokrenutom festivalu suvremenog cirkusa “Festival neobičnih obitelji” u Splitu u travnju 2020. 

Ulaz je besplatan.

Osim predstave, Dora Popić 26. siječnja od 10:00 do 12:00 održat će besplatnu radionicu zračnog kruga. Ova dvosatna radionica namijenjena je početnicima kao i onima sa predznanjem u zračnim vještinama, ne nužno na zračnom krugu / aerial hoop-u. Nakon podnog zagrijavanja, slijede pripremne vježbe i vježbe snage u zraku fokusirane na mišiće potrebne za sigurno izvođenje elemenata. Proći ćemo nekoliko načina penjanja i osnovne položaje u i na krugu, istraživat ćemo načine kako visiti sa šipke koristeći različite dijelove tijela, a svaki polaznik će uz pomoć mentorice povezati naučene elemente na sebi svojstven način. U završnom dijelu bavit ćemo se vježbama istezanja.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/485903255672212/

Broj polaznika je ograničen stoga su prijave obavezne na mail: popic.dora@gmail.com, mobitel +385 98 968 5379 ili u inbox Facebook profila organizacije (https://www.facebook.com/ROOM100SOBA100/). 


Program “ST Cirkus” dio je projekta “DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara” kojeg provodi Savez udruga Klubtura u partnerstvu s Pogonom – Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade, Platformom za Društveni centar Čakovec, Savezom udruga KAoperativa, Platformom Doma mladih, Art radionicom Lazareti, Savezom udruga Molekula i Savezom udruga Rojca. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Saveza udruga Klubtura.

 

Antonia Kuzmanić

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *