Input your search keywords and press Enter.

Petodnevna manifestacija ”Dani fizike u Dubrovniku” za osnovnoškolce i srednjoškolce

Dubrovačke knjižnice i ove godine provode program interaktivnih radionica pod nazivom Betinim stopama #ljepota fizike u okviru koje će se održavati radionice s pokusima iz fizike za učenike svih dubrovačkih osnovnih škola od petoga do osmoga razreda i zainteresiranih srednjih škola. Radionice će se održavati u Ogranku Lapad   (Atlant Centar, II kat) od 14. do 18. listopada 2019.

 

Program se sastoji od četiri radionice od kojih bi se svaka odvijala tijekom cijeloga dana kako bi se više skupina (razreda) učenika moglo ciklički izmjenjivati u terminima od otprilike sat vremena. Radionice će sadržavati paralelne istraživački usmjerene laboratorijske vježbe iz fizike.  Te vježbe su odabrane tako dapokrivaju različita područja: Napetost površine, Termodinamiku; Galvanske članke i Magnetizam.

 

Razvijajući, potičući i potkrjepljujući dječji radoznali um razvija se kroz aktivno i iskustveno, angažirano učenje znanje kao moć da sami grade svoju znanstvenu budućnost. Učenici postavljaju i testiraju hipoteze, predviđaju, grade modele, provode kontrolu varijabli, opisuju, organiziraju i usustavljivaju opažanja i rezultate mjerenja te predstavljaju ih svojim vršnjacima. Na taj način oni stječu sposobnost analize rezultata, razvijaju konceptualno razumijevanje te uviđaju važnost istraživanja za razvoj znanosti i za izgradnju vlastitog mišljenja utemeljenog na eksperimentalnim rezultatima.

 

Vremenski plan provedbe i broj izvedbi:

 

– Pet radnih dana od 14. listopada do 18. listopada 2019., uključujući i 18. listopada.

 

Dnevno ponavljanje izvedbi za cca. 16 razrednih odjeljenja x 5 dana

 

– Laboratorijske vježbe iz fizike predstavljaju program interaktivnih radionica u vidu petodnevnih aktivnosti podijeljenih na pet dubrovačkih osnovnih škola, svaka škola ima svoj dan namijenjen učenicima od 5. do 8. razredaradionice potiču znanstveno razmišljanje kod djece i poželjno je da sudjeluju djeca od petoga razreda bez obzira na školski uspjeh.Eksperimenti počinju ujutro u osam sati. U uvodnom dijelu učenici dobivaju upute o sadržaju i načinu rada.

 

– Dva razredna odjeljenja imaju na raspolaganju četrdeset minuta vremena za 4 eksperimenta, kako bi svaka skupina tijekom radionice odradila laboratorijske vježbe iz tematskog područja. Grupe zamjenjuju mjesta po završetku eksperimenta.

 

– Potom slijedi smjena razreda u trajanju od 10 minuta.

 

Ovakvim programima lokalna zajednica aktivno sudjeluje u učenju, najviše djeca jer je program namijenjen djeci, ali i predmetnim nastavnicima. Manifestaciju organiziraju Dubrovačke knjižnice, kao idejni začetnici manifestacije ovoga tipa u Hrvatskoj, u suradnji s Udrugom za promicanje prirodoslovlja „Prirodopolis“, a uz financijsku potporu Grada Dubrovnika i Zaklade Caboga Stiftung.

 

Raspored je sljedeći:

 

14. listopada 2019. :

·         od 8:00 do 12:05 O.Š. Lapad

·         od 12:05 do 13:10 pauza

·         od 13:10 nadalje slobodno

 

15. listopada 2019.:

·         od 8:00 do 12:55 O.Š. Ivana Gundulića

·         od 12:55 do 14:00 pauza

·         od 14:00 nadalje slobodno

 

16. listopada 2019.:

·         od 8:00 do 12:55 O.Š. Marina Držića

·         od 12:55 do 14:00 pauza

·         od 14:00 nadalje slobodno

 

17. listopada 2019.:

·         od 8:00 do 13:05 O.Š. Lapad i O.Š: Marina Getaldića

·         od 13:05 do 14:10 pauza

·         od 14:10 nadalje slobodno

 

18. listopada 2019.:

·         od 8:30 do 10:00 O.Š. Antuna Masle

·         od 10:00 nadalje slobodno

 

 

 

 

Dubrovačke knjižnice Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *