Input your search keywords and press Enter.

Otvaranje izložbe “Vlaho Bukovac i Jaroslav Čermák. Ideja umjetnosti u Hrvatskoj u 19. stoljeću”

U subotu, 25. svibnja u 19:30 sati u Kući Bukovac u Cavtatu otvorit će se izložba “Vlaho Bukovac i Jaroslav Čermák. Ideja umjetnosti u Hrvatskoj u 19. stoljeću”.

Češki slikar Jaroslav Čermák (1831. – 1878.), koji je živio i djelovao u Parizu, smatran je u Hrvatskoj jednim od najuglednijih umjetnika u drugoj polovici 19. stoljeća. Kao boem u Parizu, kako je to tisak volio naglašavati, Čermák je počeo slikati dojmljive prizore Južnih Slavena i njihove borbe s Osmanlijama šezdesetih i sedamdesetih godina 19. stoljeća, što mu je donijelo medalje u kategoriji povijesnoga slikarstva u Francuskoj i besmrtnu slavu u jugoistočnoj Europi. Boravio je u dubrovačkoj okolici 1858. godine te od 1862. do 1865. godine gdje ga pamte do danas. Kada je češki umjetnik iznenada umro u Parizu 1878. godine, hrvatski ga je tisak oplakivao, prikazujući ga kao ideal kojemu bi domaći umjetnici trebali težiti.

Pojavljivanje mladog slikara iz Cavtata, Vlaha Bukovca (1855. – 1922.) na Pariškom salonu tjedan dana nakon Čermákove smrti bilo je ravno čudu. Tisak ga je smjesta proglasio njegovim nasljednikom: Bože daj da nam Bukovac zamijeni pokojnog Čermáka!

Zahvaljujući vrijednim primjercima ilustriranih časopisa, grafika i fotografija, izložba istražuje poimanje djela Jaroslava Čermáka u Hrvatskoj, na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i njegovu značajnu ulogu u ranom Bukovčevom opusu.

Cilj je istaknuti važnost ovog češkog slikara, ključnog za tadašnje vjerovanje da umjetnost može promijeniti tok povijesti.

Autori izložbe su Nikša Grbić, Rachel Rossner i Lucija Vuković.

Izložba je otvorena do 6. listopada 2019. godine.

 

 

 

Petra Dominik

Muzeji i galerije Konavala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *