Input your search keywords and press Enter.

Osma znanstvena tribina „Budućnost pred vratima – Autonomni brodovi i obrazovanje u pomorstvu“

Osma znanstvena tribina Sveučilišta u Dubrovniku s temom „Budućnost pred vratima – Autonomni brodovi i obrazovanje u pomorstvu“ upriličit će se 24. listopada 2019., u 19 sati, u sveučilišnom Kampusu.

Na tribini će sudjelovati: kap. Iv Vidoš, Royal CaribbeanInternational, dr. sc. Matko Barišić, član udruge Centar za podvodne sustave i tehnologije, Ana-Marija Batinović, dipl. ing., Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i doc. dr. sc. Žarko Koboević, pročelnik Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku, a tribinu će moderirati doc. dr. sc. Đorđe Obradović s Odjela za komunikologiju.

Sažetak znanstvene tribine:

Najave o razvoju autonomnih brodova u novije vrijeme stižu sa svih strana. Glavni razlog zbog kojih su autonomni sustavi u stalnom razvoju je povećanje sigurnosti i smanjenje troškova. Na početku će ljudska posada nadgledati operacije na brodu, no plan je s vremenom razviti potpuno autonoman sustav koji će omogućiti plovidbu bez posade i kapetana i u kojem će računala i umjetna inteligencija preuzeti kontrolu nad plovilima.

Na ovoj će se znanstvenoj tribini govoriti o prednostima i nedostatcima autonomnih brodova te o izazovima koja oni donose u području sigurnosti plovidbe i pomorskog prava, u radu međunarodnih organizacija, lučkih sustava itd.

Postavlja se i pitanje hoće li umjetna inteligencija značiti gubitak radnih mjesta, te što će novi trendovi u pomorstvu promijeniti u obrazovanju pomoraca, o čemu će na tribini biti poseban naglasak.

 

Životopisi:

Matko Barišić

Diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, smjer automatika  2003. godine. Nakon diplomiranja zaposlio se u Odjelu za potporu digitalne proizvodnje na Hrvatskoj radioteleviziji. Godine 2004. prelazi na Zavod za automatiku i računarstvo Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu kao znanstveni novak. Od 2013. radi kao menadžer za istraživanje i razvoj tvrtke ABB Norveška, vodeće globalne tehnološke tvrtke na područjima elektrifikacije, robotike i diskretne automatizacije, elektromotornih pogona, industrijske automatizacije i elektroenergetskih mreža posvećena svojim kupcima u sektorima energetike, industrije, transporta i infrastrukture. 

 

Ana-Marija Batinović

Nakon završenoga studijskog programa Nautike (2003.) i Menadžmenta u pomorstvu (2005.) na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Dubrovniku, u veljači 2007. godine zapošljava se u pomorskom sektoru Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, najprije na radnome mjestu vježbenice, pa stručne suradnice, voditeljice Odsjeka za međunarodnopravne poslove i usklađivanje s pravnom stečevinom Europske unije, te voditeljice Odjela za međunarodne poslove, EU poslove i EU fondove. Od veljače 2018. godine obnaša dužnost voditeljice Službe za pomorce i brodarce u Upravi sigurnosti plovidbe. Zadužena je za implementaciju standarda utvrđenih STCW i MLC konvencijama. Aktivno sudjeluje, na međunarodnoj i europskoj razini, u radu tijela koja se bave obrazovanjem, izobrazbom i radnim standardima pomoraca. Sudjelovala je u pregovorima za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji. Stalna je predstavnica RH-a u radnoj skupini Europske komisije o pomorcima, te je Međunarodna pomorska organizacija (IMO Panel ofCompetent Persons) imenovala članicom povjerenstva za ocjenu sustava obrazovanja pomoraca.

 

Kapetan Iv Vidoš

Diplomirao je na ex Visokoj pomorskoj školi 1994. godine. Trenutno je zapovjednik jednoga od najvećih brodova za krstarenje na svijetu – broda Independence of the Seas tvrtke Royal Caribbean International. Nakon obavljene kadeturezapočinje svoju karijeru kao časnik na brodovima Mediteranske plovidbe, gdje je plovio deset godina. Godine 1999. započinje svoju karijeru na putničkim brodovima Renaissance Cruises. Na brodove tvrtke Royal CaribbeanInternational dolazi 2001. godine, gdje je i danas trenutno zaposlen. Prvo zapovjedništvo dobiva na brodu Splendour ofthe Seas 2011. u svojoj 41. godini života. Od 2013. do 2018. ambasador je tvrtke Royal Caribbean Int za ukrcaj kadeta sa Sveučilišta u Dubrovniku.

 

Doc. dr. sc. Žarko Koboević

Diplomirao je brodostrojarski smjer Pomorskog fakulteta u Dubrovniku 1991. godine. Doktorirao je 2015. godine na poslijediplomskome međusveučilišnom znanstvenom doktorskom studiju Pomorstvo na  Pomorskom fakultetu u Rijeci. Radio je na brodovima Mediteranske plovidbe, Atlantske plovidbe, Gearbulk i Grand Circle Cruise Line. Ukupan plovidbeni staž iznosi 13 godina, najviše kao upravitelj stroja. Od 2004. do 2007. godine radio u tvrtki Grand Circle Corporation. Od 2007. do danas je na Sveučilištu u Dubrovniku, a od 2017. pročelnik je Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovnik. Autor je ili koautor 28 znanstvenih i stručnih radova objavljenih u časopisima i zbornicima radova znanstvenih skupova i kongresa u zemlji i inozemstvu. Član je Ispitne komisije pri Ministarstvu pomorstva prometa i infrastrukture – Lučkoj kapetaniji u Dubrovniku pri polaganju državnih stručnih ispita za brodskog strojara, upravitelja stroja i brodskog elektrotehničkog časnika. Član je i ovlašteni inženjer Hrvatske komore inženjera tehnologije prometa i transporta-strukovnogarazreda inženjera pomorskog prometa i inženjera prometa na plovnim putovima unutarnjih voda.

 

Sandra Buratović Maštrapa

Ured za odnose s javnostima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.