Input your search keywords and press Enter.

Od danas “Hasanaginica” online na webu Kazališta Marina Držića!

“Hasanaginica” u režiji Ivana Lea Lema prema tekstu Milana Ogrizovića premijerno je odigrana u Kazalištu Marina Držića 18. ožujka 2011. godine. Na Velikoj Sceni u podjeli je bilo ukupno 19 glumaca umjetničkog ansambla KMD-a, a dijelom gostiju i statista. Pogledajte predstavu na ovom linku!
Glavne likove utjelovili su: Jasna Jukić – Hasanaginica, Vladimir Posavec – Aga Hasanaga, Slavko Juraga – imotski kadija, Milka Podrug Kokotović – majka Age Hasanage, Izmira Brautović – majka Hasanaginice, Lana Helena Hulenić – Sultanija te Zdeslav Čotić – brat Hasanaginice.
O predstavi je prije skoro deset godina redatelj Ivan Leo Lemo zapisao: “Volim kada doseg neke priče seže što šire na našem planetu i zato smo, moj autorski tim i ja, oblikujući likovni i semantički izgled ove predstave bili inspirirani cjelokupnom islamskom kulturom i bošnjačkog i turskog i arapskog svijeta te njezinim utjecajem na nas i na našu „mahalu“. Između ostalog, htjeli smo u polazišnu točku za pričanje ove priče obuhvatiti čak i predrasude prema islamskoj kulturi ne bismo li, naravno, inspirirali na prepoznavanje, razumijevanje, pomirdbu i suosjećanje.
S tom orjentalnom inspiracijom u jedrima te Rumijevim i Hafizovim pjesmama u džepu proputovao sam Tursku i Bliski istok te stekao divne prijatelje čije su gostoljubive energije utkane i u ovu predstavu. Ovo je predstava o sevdahu ili ljubavi.”

KMD

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *