Input your search keywords and press Enter.

Obavijest malim i srednjim poduzetnicima s problemom likvidnosti

Ponovo otvoreni Covid – 19 zajmovi za obrtna sredstva

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije ( HAMAG-BICRO ) u suradnji s Vladom Republike Hrvatske i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, nastavlja s provedbom mjera za pomoć mikro, malim i srednjim poduzetnicima čije poslovanje je ugroženo uslijed epidemije koronavirusa.

Poduzetnicima je ponovno na raspolaganju COVID-19 zajam za obrtna sredstva “, a prijave počinju 9. prosinca 2020. godine. Program je financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj te je osigurano  ukupno 1,3 milijarde kuna. Poduzetnici će tako moći zatražiti iznos zajma do 380 tisuća kuna, uz kamatnu stopu od 0,25.

U okviru ovog Financijskog instrumenta HAMAG-BICRO će poduzetnicima izravno odobravati zajmove za obrtna sredstva.

Sukladno Zaključku Vlade RH od 30. studenog 2020. godine, program je izmijenjen u odnosu na dosadašnje uvjete COVID-19 zajma te se usmjerava na ona mikro, mala i srednja poduzeća koja:

  • su zatvorena Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 27. studenoga 2020. godine ili
  • su u 2020. godini ostvarila pad prihoda od 60% i više u odnosu na 2019. godinu

Na službenim stranicama Agencije objavljen je tekst Programa koji sadržava sve kriterije prihvatljivosti, uvjete, prihvatljive djelatnosti i slično. Zbog činjenice da je nužno utvrditi negativni utjecaj pandemije na poslovanje potencijalnih korisnika ovog zajma u odnosu na proteklu poslovnu godinu, prihvatljivi prijavitelji su oni koji su  aktivno poslovali barem cijeli zadnji kvartal u 2019. godini .

Trajanje samog programa je ograničeno do 31.12.2021. ili do iskorištenja sredstava, ovisno o tome koji uvjet nastupi ranije.

Nikolina Trojić
ŽKD

hrv gospodarska komora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *