Input your search keywords and press Enter.

Noć knjige u Orebiću

Dragi prijatelji knjige,


s veseljem vam najavljujemo ovogodišnju Noć knjige, osmu po redu, koja će održati u utorak, 23. travnja 2019. godine,  u dvorani Općine Orebić s početkom u 19 sati. Riječ je o manifestaciji kojom nastojimo dati kreativan poticaj čitanju, promociji knjige te razgovoru o njezinu statusu i važnosti u suvremenom društvu. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Narodna knjižnica Orebić ove godine priređuje Noć autora, a naš autor je dr.sc. Vinicije B. Lupis koji će predstaviti svoja urednička i autorska izdanja Ogranka Matice hrvatske u Stonu.

Vinicije B. Lupis rođen je 02. travnja 1969.godine. Diplomirao je 1992. na dvopredmetnom studiju povijesti i arheologije u Zadru, a drugi put je, također u Zadru, diplomirao 1995. na studiju povijesti i teorije umjetnosti. Magistrirao je 1998. s temom Liturgijsko srebro Stona  do 1600. godine, a doktorirao je 2004. u Zadru s temom Moćnik dubrovačke prvostolnice

Objavio je stotinjak znanstvenih radova i više knjiga s temom sakralne baštine, povijesti i povijesti umjetnosti, objavio je dvije zbirke pjesama ”Inkantano vrime” MH 2002. i ”Volumen legis”  MH 2012. Urednik je više časopisa i zbornika, a kao vanjski suradnik HRT-a dao je svoj prilog za cijeli niz dokumentarnih emisija o povijesti i baštini Dubrovnika.

Bio je autorom cijelog niza zapaženih izložbi u Dubrovniku i Korčuli, od kojih su najpoznatije: Križni put Johanna Andreasa Pfeffela iz župne crkve u Blatu (2006.), Stogodišnjica groblja sv. Križa u Blatu 1905.–2005. (2005.), Josip Kosirić Teodošević  biskup korčulanski (1787.–1802.) (2005.), Izložba u spomen L. M. Rogowskog iz Fonda Državnog arhiva u Dubrovniku (1998.) u suorganizaciji s Veleposlanstvom Republike Poljske, Emajlni reljefi na moćnicima sv. Vlaha (2001.), i Izložba povodom 75. godišnjice Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Od 2007. radi u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, a od 2008. voditelj je Područnog centra Dubrovnik toga instituta. 

Aktivni je član Predsjedništva Matice hrvatske-ogranak Dubrovnik, Velikog vijeća Društva prijatelja dubrovačke starine, Hrvatskoga arheološkog drušva, Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, Hrvatskoga mariološkog instituta, Odbora za kulturu Hrvatsko-austrijskog društva Dubrovnik, Hrvatsko-armenskog društva u Dubrovniku i Društva hrvatskih književnika. Dobitnik je brojnih priznanja.

U Noći knjige posjetitelji će imati priliku razgledati izložbu fotografija snimljenih u Stonu, a izloženih u organizaciji Festivala soli u Stonu  pod nazivom ”Baci kibic”, autorice Sandre Vuletić.

Sandra Vuletić, rođena 9. svibnja 1969. u Stonu. Diplomirala je arheologiju/muzeologiju i knjižničarstvo. U Narodnoj knjižnici Ston na mjestu ravnatelja knjižnice radi dvadesetak godina. Posljednjih šest godina amaterski se bavi fotografijom. Fotografije izlaže na svojoj facebook stranici. Sudjelovala je na nekoliko grupnih i imala jednu samostalnu izložbu. Motivi koji je zaokupljaju su pejzaži, flora i fauna te kulturno naslijeđe stonskog kraja.

Glazbeni gosti večeri prof. Simona Belotti, violina i prof. Lara Hrdlička Marčić, klavir.

 

 

 

Voditeljica Narodne knjižnice Orebić
Nataša Tolj

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *