Input your search keywords and press Enter.

Ljetna festa sv. Vlaha i premijera fima CRKVA SV. VLAHA

U četvrtak, 5. srpnja bit će proslava blagdana prijenosa lijeve ruke sv. Vlaha ili, kako se taj blagdan jednostavnije naziva, ljetna festa sv. Vlaha.

Procesija s relikvijom lijeve ruke sv. Vlaha polazi u 17.45 sati ispred dubrovačke katedrale i ide do zborne crkve sv. Vlaha gdje će se slaviti svečana misa. Po završetku mise relikvija se u procesiji vraća u riznicu katedrale.

U 19 sati (odmah nakon mise) u kinu Visia (kino dvorana u bivšem samostanu sv. Klare) bit će premijerno prikazan dokumentarni film o središtu, duhovnom svetištu, ljepoti i bogatstvu CRKVE SV. VLAHA. Film je izradio Dubrovčanin Tonko Jović, štovatelj sv. Vlaha. Ovaj film je ujedno doprinos zborne crkve sv. Vlaha Europskoj godini kulturne baštine 2018..

*

Crkva svetoga Vlaha u Dubrovniku jedna je od najljepših dubrovačkih crkava.
Projektant, voditelj gradnje i kipar bio je Marino Groppelli koji je crkvu izgradio u stilu venecijanskoga baroka. Groppellijevi radovi ukrašavaju pročelje crkve na vrhu kojeg su kipovi Vjere i Nade te u sredini sveti Vlaho koji čuva i blagoslivlja svoj grad. Na glavnom oltaru je pozlačeni kip svetoga Vlaha, neoštecen u požaru što je uništio staru crkvu kola je bila na istome mjestu. Festa svetoga Vlaha u veljači tradicionalni je praznik a od 2016. godine ponovno se 5. srpnja slavi i blagdan prijenosa relikvije lijeve ruke svetoga Vlaha koji je za vrijeme Dubrovacke Republike bio državni praznik.
Dokumentarni film ˝Crkva svetoga Vlaha Dubrovnik” podsjeca na dio bogate prošlosti, prikazuje unutarnje i vanjske prostore te dio crkvenoga, sakralnog i umjetničkog blaga. Sudionici filma su don Toma Lučić, rektor crkve svetoga Vlaha i povjesničarka umjetnosti Božena Popić Kurtela.
Autorska ekipa filma: scenarist i redatelj Tonko Jović, stručna suradnica Božena Popić Kurtela, snimatelj: Davor Šarić, dron operater lgor Knežević, montažer Damir Morankić, skladatelj Emilio Kutleša.
Premijera filma ˝Crkva svetoga Vlaha, Dubrovnik” bit će na dan prijenosa relikvije lijeve ruke svetoga Vlaha, u četvrtak, 5. srpnja 2018., u 19 sati, u dvorani ˝Visia”.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *