Input your search keywords and press Enter.

”Kakva majka takva kći” – s kazalištem ”Smješko” kroz djetinjstvo i mladost Marije Jurić Zagorke

U okviru programa Mjeseca hrvatske knjige Dubrovačke knjižnice u suradnji s Kazalištem Smješko dubrovačkoj publici poklanjaju duodramu ‘Kakva majka, takva kći’ o djetinjstvu i mladenačkim danima Marije Jurić Zagorke, naše prve novinarke, rado čitane književnice i aktivistice.

Čitala sam da odnos s majkom najviše određuje naš život. Valjda je zato odnos majke i kćeri tako poseban. Majke i kćeri…“, reći će Zagorka prema čijim je autobiografskim zapisima „Što je moja krivnja?“ i romanu „Kamen na cesti“ autorica teksta Frana Marija Vranković oblikovala priču koja prati turbulentan suživot Marije i njezine majke Josipe od Zagorkinog rođenja 2. ožujka 1873. u kuriji Negrovec do njihovog posljednjeg susreta na sprovodu Marijine mlađe sestre Dragice, u Krapini 16. studenog 1897. godine. Režiju potpisuje Jasmin Novljaković, glazbu Damir Šimunović, a u predstavi igraju Mia Krajcar (Marija Jurić Zagorka) Mirta Zečević (Josipa Jurić rođ. Domin).

Predstavom „Kakva majka, takva kći“ Kazalište ‘Smješko’ u kazališnoj sezoni 2016./2017. pokrenulo je scenu za publiku 15+, u kojoj  prikazuje dokumentarno-igrane drame o životu osoba koje su obilježile hrvatsku kulturnu scenu. Za ulogu majke Josipe Jurić, Mirta Zečević  nominirana je za 25. Nagradu Hrvatskog Glumišta u kategoriji najbolja umjetnička  ostvarenja –glavna dramska uloga, a stručni ocjenjivački žiri „11. Glumišta pod murvom“ u Skradinu dodijelio je predstavi nagradu za najbolju predstavu festivala te nagradu za najbolju žensku ulogu objema glumicama, Miji Krajcar i Mirti Zečević, radi izuzetne glumačke sinergije.

Predstava „Kakva majka, takva kći“ odigrat će se u Čitaonici Narodne knjižnice Grad u ponedjeljak, 21. listopada u 19 satiUlazak je slobodan.

 

 

Dubrovačke knjižnice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *