Input your search keywords and press Enter.

Jedinstvena renesansna izložba stiže u obnovljeni samostan na Lopudu

S velikim ponosom najavljujemo otvorenje nove sezone franjevačkog samostana Lopud1483 i jedinstvene izložbe u organizaciji Arcus Dalmatia pod nazivom Blaga Thyssen-Bornemisza kolekcije: od renesanse do modernog koje će se održati u petak, 3. svibnja 2019. u samostanu Gospe od Špilice na otoku Lopudu s početkom u 17:30 sati.

Izložba predmeta iz najpoznatije europske privatne kolekcije umjetnina, one obitelji Thyssen-Bornemisza, otvorit će svoja vrata posjetiteljima otoka Lopuda, a svi će zainteresirani imati priliku vidjeti slike, skulpture, namještaj i dekorativne umjetnine iz doba renesanse, ali i moderne umjetnosti, koje su se neumorno prikupljale kroz četiri generacije.

Izložbu će otvoriti kustosice izložbe Francesca Thyssen-Bornemisza, praunuka Augusta Thyssena, začetnika kolekcijei izvršna direktorica tvrtke Stonehage Fleming Art Management, Marie de Peverelli. Otvorenju izložbe prisustvovat će zamjenica gradonačelnika Grada DubrovnikaJelka Tepšić, saborska zastupnica Sanja Putica te brojni lokalni i svjetski umjetnici.

Uz dva drvena anđela iz 18. stoljeća na samom ulazu u samostan, veličanstvenu renesansnu tapiseriju iz Francuske i rukopis s receptima za razne balzame iz 17. stoljeća, posjetitelji će moći uživati i u firentinskom remek-djelu – Sv. Sebastijan drži strijelu (kasne 1620.-e) te slici Oslobođenje sv. Petra (1645.), koju je prvotno stekao princ Eugene-Rose de Beauharnais u Italiji, prateći oca Napoleona, čija je vojska stigla sve do Dubrovačke Republike i otoka Lopuda.

Samostan u kojem se izložba održava jedan je od rijetkih obnovljenih renesansnih nalazišta na otoku Lopudu, nekadašnjem strateškom mjestu brodogradnje Dubrovačke Republike i danas predstavlja novo živopisno kulturno središte.

Izložbu će se moći razgledati sve do 13. listopada 2019. godine.

Brodski transfer organiziran je iz dubrovačke luke Gruž s polaskom u 16:45 sati te povratak s otoka Lopuda s polaskom u 20:30 sati.

 

 

Danijela Čavlović

Manjgura d.o.o.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *