Input your search keywords and press Enter.

Izložba Veleposlanstva Republike Bugarske “Papinstvo i Bugari”

Veleposlanstvo Republike Bugarske u prizemlju Narodne knjižnice Grad otvorit će izložbu „Papinstvo i Bugari” (od 9. do 21. stoljeća) u petak 30. kolovoza 2019. s početkom u 19 sati. Izložba će prije toga biti smještena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i  Đakovu​.

Izložba je posvećena kršćanskim korijenima Europe i odnosima između Bugarske i Svete Stolice. Šezdeset panela (80×100) prati veze između Bugarske i papinskih institucija od 9. stoljeća do danas. U bugarskoj povijesti ti su odnosi odigrali veliku ulogu – od priznavanja slavenskog pisma do borbe za samostalnu bugarsku crkvu, a u ranom srednjem vijeku Bugarska je bila jedna od prvih ranosrednjovjekovnih država i gotovo je odmah uspostavila trajni odnos s Vatikanom.

Izrađena je povodom proslave 370. obljetnice osnivanja Katoličke Nikopolske biskupije (1648.-2018.), 330. obljetnice Čiprovskog ustanka (1688.-2018.) i 140. obljetnice oslobođenja Bugarske (1878.-2018.). Izvedena je uz isključivu pomoć: Katoličke Nikopoljske Biskupije, Papinskog odbora za povijesne znanosti, Vatikanskog tajnog arhiva i Vatikanske apostolske knjižnice;Centra za slavensko-bizantska istraživanja „Prof. Ivan Dujčev“ kod Sveučilišta “Sv. Kliment Ohridski” u Sofiji; Sveučilišta u Veliku Tarnovu “Sv. Ćirila i Metoda “; Općine Veliko Tarnovo; Katoličke župe “Bl. Gospa od ogrlice “, Veliko Tarnovo; fondacije ”Sv. Ivan XXIII.“ – Bergamo

Stručni konzultant izložbe je prof. Krasimir Stanchev, a kustosi su prof. dr. Axinia Džurova, dr. Kiril Plamen Kartaloff, mons. Strahil Kavalenov (Katoličke Nikopoljska Biskupija)

Izložba „Papinstvo i Bugari” (od 9. do 21. stoljeća) bit će otvorena dva tjedna.

Dubrovačke knjižnice Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *