Input your search keywords and press Enter.

Izložba likovnih djela i glazbeno – poetska večer

Uoči blagdana sv. Mihovila i 30. obljetnice agresije na Dubrovnik i jug Hrvatske, 28. rujna 2021. g. održat će se izložba likovnih djela uz predstavljanje književnog opusa Sestre Marije od Presvetog Srca Anke Petričević.

Glazbeno – poetska večer bit će upriličena u Galeriji Sebastian, Ul. svetog Dominika 5, Dubrovnik, s početkom u 20 sati. 

U programu sudjeluju: mr.prof. Branislava Zaradić,prof. Branka Buljan,prof.Irja Jerković, kantautor Josip Čenić & prijatelji iz Male braće,  Vinko Čenić, mag. iur. Mislava Jonjić, univ. bacc. art. Josipa Jelavić i gimnazijalka Matea Mustapić.

Izlozbu otvara fra dr Stipe Nosić.

S.Marija ove godine slavi 60. obljetnicu svečanih zavjeta zaređenja u red klarisa.

Rođena je 1930. g. u Lovreću. Diplomirala je književnost na  Filozofskom fakultetu 1955. g. ,nakon čega se zaredila  i otišla u Samostan sv. Klare u Splitu, gdje i danas živi i plodonosno stvara.

Za vrijeme života u samostanu, 1976.g. diplomirala je i studij teologije na Filozofskom institutu Družbe Isusove u Zagrebu.

U samostanu 1975.g. pokrenula je biblioteku asketsko – mističnih djela Symposion u kojoj je uredila 140 naslova, a sama je objavila 80 knjiga duhovne poezije, proze, eseja i teoloških rasprava.

  1. Marija ostvarila se i u likovnom izražavanju te je 1998.g. imala prvu samostalnu izložbu u Širkom Brijegu, potom ove godine u Imotskom i sada u Dubrovniku.

Među mnogobrojim nagradama koje je primila, posebno se ističu nagrade:  Dr. Franjo Tuđman dodijelio joj je 1995.g. odlikovanje Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za izuzetan doprinos našoj kulturi. Iste godine primila je nagradu Grada Splita za životno djelo.

  1. g. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, dodijelila joj je nagradu za poeziju (zaklada Dragutin Tadijanović). Dobitnica je nagrade A.B.Šimića za poeziju, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne. Na Danima pjesničkih susreta Dobro jutro more , 2016. g. dodijeljena joj je nagrada Društva hrvatskih književnika.

Veselimo se zajedničkom doživljaju za ovu duhovno – glazbenu večer.

Izložba će biti otvorena do 01.11.2021.

Događaj organizira Umjetnička Udruga Sebastian Art i Udruga Sestra Marija od Presvetog Srca Anka Petričević.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.