Input your search keywords and press Enter.

Dubrovački simfonijski orkestar prvi dio i ove, 2019. godine, započeo je nizom projekata i edukativnih koncerata za djecu i mlade. Održan je i 7. međunarodni seminar orkestralnog dirigiranja „Lovro von Matačić“ koji pomaže usavršavati se mladim dirigentima, kao i više izvedbi simfonijske bajke „Petar i vuk“ Sergeja Prokofjeva te koncerti filmske i popularne glazbe za mlade. Novu koncertnu sezonu obilježit će velika imena europske i svjetske scene klasične glazbe, festivali i ciklusi koje DSO organizira te bogat i raznovrstan program koji obuhvaća komorni, simfonijski i operni repertoarod baroka sve do suvremene glazbe.

Novu koncertu sezonu u petak, 29. ožujka u Slanici u 18 satipredstavit će gostujući šef dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra, maestro Marc Tardue, iza kojeg su vodstva velikih europskih orkestara te više svjetskih i nacionalnih premijera. U Francuskoj mu je dodijeljena titula “Chevalier des Arts et Lettres” zbog njegovih izvanrednih umjetničkih dostignuća, zatim od portugalskog Ministarstva kulture jedna od najviših umjetničkih nagrada Medalha de Mérito Cultural, a 2016. dobio je zlatnu medalju armenskog Ministarstva kulture za svoj značajni doprinos razvoju kulturnih odnosa između Armenije i Njemačke.

Maestro Tardue najavit će koncertnu sezonu, a u nastavku je kratki opis onoga što nas čeka: Travanj započinje ciklusom Dubrovačko glazbeno proljeće koji obuhvaća jedanaest koncerata, u velikom dijelu posvećenih Mozartu, a koji traje sve do kraja svibnja. Gosti ovog ciklusa  su vrhunska pijanistica Jasminka Stančul, koncert majstorica DSO-a Đana Kahriman, violinist i prvi Hrvat koji je pobijedio na prestižnom Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml – Luka Ljubas te Dan Zhu, jedan od najboljih i vodećih kineskih violinista na međunarodnoj glazbenoj sceni, koji je 2013. postao prvi violinist u povijesti koji je nastupio na Antartici.
Glazbeno proljeće ugostit će i zanimljivi crnogorski duo MarGo kojeg čine Goran Perišić i Marko Simović, a DSO će se pobrinuti da i najmlađi imaju u čemu uživati, a to će biti simfonijska bajka Petar i Vuk Sergeja Prokofjeva.

Lipanj već treću godinu prolazi u znaku baroka i osebujnog violinista i kontratenora Dmitrija Sinkovskog, a kojem se pridružuju lutnjist i jedan od osnivača svjetski poznatog talijanskog ansambla rane glazbe Il Giardino Armonico, Luca Pianca; majstor viole da gamba, Vittorio Ghielmi te naš maestro Tomislav Fačini u ciklusu barokne glazbe Orlando Furioso. Lipanj je i mjesec kada se obilježava Svjetski dan glazbe, a za koji DSO ove godine priređuje program ispred crkve sv. Vlaha s dirigentom Noormanom Widjajom i svestranim umjetnikom Matejem Meštrovićem.

Sopranistice Katarzyna Holysz i Nikolina Pinko, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, tenori Paulo Ferreira i Domagoj Dorotić, bariton Evgeny Dmitriev, violinistica Đana Kahriman i pijanistica Stefani Grbić solisti su na 12. Međunarodnom festivalu opernih arija „Tino Pattiera“, koji ove godine obuhvaća četiri operne večeri među kojima su večer hrvatskih arija, kao i koncert pod nazivom Verdi Gala.

Nakon nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama i prije početka festivala Dubrovnik u pozno ljeto, od 26. do 29. kolovoza po prvi put održati Orlando Piano Week, plaforma za mlade glazbenike, ove godine za četiri sjajna pijanista, a to su Andrew Tyson, Steven Lin, Evan Shinners i Evgeni Bozhanov.

Međunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto obogatit će rujan sedmu godinu za redom. Koncertima će ravnati Marc Tardue, Christoph Campestrini, Nicholas Milton i Christoph Koenig, a kao solisti će nastupiti violinisti Emmanuel Tjeknavorian i Aleksey Semenenko, pijanistice Jasminka Stančul i Inna Firsova, gitarist Petrit Çeku, gudački kvartet Symphony4Vienna koji čine članovi Bečkog simfonijskog orkestra, gostovat će Simfonijski orkestar Crne Gore, a s DSO-om će nastupiti i renomirani švedski zbor Romeo i Julija.

Program festivala Stradun Classic okuplja ponajbolje europske komorne glazbenike. S nama su u listopadu klarinetistica Marija Pavlović; Vineta Sareika, prva violina renomiranog Artemis kvarteta te prva violina Brodsky kvarteta Daniel Rowland; solo fagot Rotterdamske filharmonije, Pieter Nuytten; poznata čelistica Monika Leskovar; hornisti Radovan Vlatković i Boštjan Lipovšek; najtraženija hrvatska pijanistica u inozemstvu Martina Filjak;naša proslavljena mezzosopranistica Renata Pokupić; oboist Tom Owen i kontrabasist Zoran Marković, glazbenici-solisti iz DSO-a i dirigenti Marc Tardue i singapurski dirigent nominiran za Grammyja, Darrell Ang.

Ciklus Jesenji glazbeni moskar obilježit će drugu polovicu listopada, a u posljednjem dijelu godine, DSO kao i uvijek, priređuje niz prigodnih, blagdanskih koncerata.

Čitav program objavljen je na web stranici DSO-a www.dso.hr, putem koje je moguće obaviti i online kupnju ulaznica, a građani Dubrovnika uz mogućnost kupnje godišnje pretplatne karte, imaju i niz pogodnosti pri kupnji pojedinačne ulaznice, a o kojima se više mogu raspitati na broj 417 110 i 091 613 7314.

Renata Roman Dobroslavić

Dubrovački simfonijski orkestar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *