Input your search keywords and press Enter.

U sklopu projekata „Ulicama našeg Grada“ i „Ljeto u Lazaretima“, Dubrovački simfonijski orkestar će u četvrtak, 23. srpnja na platou Lazareta održati koncert pod ravnanjem maestra Ivana Huta i uz solistički nastup prvog roga DSO-a, Tonija Kursara. Početak je u 21.30 sati, a ulaz na koncert je besplatan.

Na programu koncerta naći će se Mozartova uvertira Hebridi (Fingalova špilja), op. 26 kao i njegova Simfonija br. 4 u A duru „Talijanska“, dok ćemo solista Tonija Kursara čuti u Mozartovom Koncertu za rog i orkestar br. 3 u Es-duru.

Ivan Hut, dirigent i violist, tijekom svog školovanja osvojio je brojne nagrade na državnim natjecanjima. Kao violist nastupao je u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Češkoj, Sloveniji i Mađarskoj. Od 2005. do 2010. godine bio je profesor viole, komorne glazbe i voditelj gudačkog orkestra u Glazbenoj školi „Josipa Hatze“.
Od 2000. do 2009. godine bio je stalni član Splitskog komornog orkestra gdje se, uz konstantnu prisutnost i inspiraciju Mo. Pavla Dešpalja, izrodila ljubav prema dirigiranju.
U kazališnoj sezoni 2013./2014. bio je ravnatelj Opere HNK Split. Za vrijeme njegovog mandata realizirane su, uz veliki uspjeh, opere „Mefistofele“ A. Boita te „Aida“ G. Verdija na 60. Splitskom ljetu. Za vrijeme svog školovanja u Kraljevini Nizozemskoj pohađao je usavršavanja kod Mo. Kennetha Montgomerya, Mo. Etienne Siebensa i Mo. Antony Hermusa. Nakon uspješnog završetka magisterija 2018. godine kao najbolji student generacije dobiva priliku nastupiti na jubilarnom 30. Gergiev festivalu u Rotterdamu uz Maestrovo usavršavanje pred prepunom dvoranom De Doelen. Među najzapaženijim suradnjama izdvajaju se Sinfonia Rotterdam, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Zadarski i Varaždinski komorni orkestar te Orchestra Sinfonica della Universidad del Guanajuato. Bio je stipendist fonda „ Lovro i Lilly Matačić“ te „Het Kersjes fonds“, fundacije za mlade dirigente Kraljevine Nizozemske.

Toni Kursar je također tijekom studija osvojio niz nagrada na državnim natjecanjima. Zabilježio je nastupe i kao član Akademskog puhačkog kvinteta pod vodstvom prof. P. Detičeka te 2004. primio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu , nagradu ”Ivo Vuljević” hrvatske glazbene mladeži te 3. nagradu na međunarodnom natjecanju EMCY u Dubrovniku. Godine 2017. na glazbenom natjecanju Papandopulo dobio nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora. Surađivao je sa međunarodnim orkestrom mladih (YMISO), Young Danube filharmonijom, Junge Philharmonie Salzburg,

Mostarskim simfonijskom orkestrom, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom, Nordijskim komornim orkestrom, Lihtenštajnskim simfonijskim orkestrom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom te Zagrebačkom filharmonijom. Godine 2006. upisao je poslijediplomski studij u razredu prof. R. Vlatkovića na Universitat fur Musik und Darstellende Kunst ”Mozarteum” u Salzburgu i 2008. magistrirao sa odlikom. Usavršavao se kod H. Baumanna, A.Friedricha, F. Re Wekre, F. Gablera, L. Garcie. Od 2009. zaposlen je kao prvi rogist Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Koncert se održava u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika, Dubrovačke baštine i Lazareta, a u skladu sa svim preporukama propisanima od strane Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo.

 

 

Renata Roman Dobroslavić
Dubrovački simfonijski orkestar

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.