Input your search keywords and press Enter.

Apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua u subotu u crkvi sv. Mihajla u Lapadu

18. i 19. 7. – Nuncij Lingua u subotu će blagosloviti obnovljenu crkvu sv. Mihajla u Lapadu te u nedjelju slaviti misu u katedrali

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua u subotu, 18. srpnja predvodit će euharistijsko slavlje u crkvi sv. Mihajla u Lapadu u Dubrovniku s početkom u 19 sati, a nakon mise blagoslovit će obnovljenu staru crkvu sv. Mihajla i staru župnu kuću. Na misi će pjevati klapa „Sv. Juraj“ HRM-a.

Crkva sv. Mihajla „in Arboribus“ postala je matičnom crkvom ove župe nakon potresa 1667. godine kada je dotadašnja župna crkva sv. Pankracija potpuno srušena. Riječ je o romaničkoj kapeli koja se spominje još 1282. kao ruševina, a potom 1290. kao sjedište bratstva ˝Sv. Mihajla u borovima˝. Kroz povijest je doživjela niz renesansnih, baroknih i suvremenih intervencija koje su oblikovale njezin današnji izgled. Zbog povećanja broja vjernika u drugoj polovici 20. stoljeća izgrađena je nova crkva neposredno uz staru.

Obnovu stare župne crkve kao i stare župne kuće financiralo je Društvo prijatelja dubrovačke starine koje je u ožujku 2017. u dogovoru s Dubrovačkom biskupijom i Župom sv. Mihajla naručilo i napravilo projekt rekonstrukcije stare crkve i župne kuće. Projekt je, bez PDV-a, vrijedan 3,6 milijuna kuna. Radove je izvela tvrtke „CON TEH“, nadzor „Studio Presjek“, a u cijeli projekt bio je uključen i Konzervatorski odjel Ministarstva kulture RH u Dubrovniku kao i Restauratorski odjel.

Stara crkva sv. Mihajla je u cijelosti obnovljena te je riješen veliki problem vlage na zidovima crkve. Za vrijeme restauratorskih radova na zidu kod oltara otkrivene su freske za koje se nije znalo da se tu nalaze, a sada će biti vidljive posjetiteljima.

Restaurirana je i oltarna slika svetog Mihajla, djelo Carmela Reggia iz 1805. godine, kao i cijeli poliptih koji prikazuje Gospu i osam svetaca.

Napravljeni su i ostali potrebni radovi na krovištu kao i na drvenoj konstrukciji vanjskog trijema, sanirani su dijelovi koji su bili u lošem stanju.

Kompletno je obnovljena i uređena i stara župna kuća za koju je bilo planirano da se u njoj otvori dnevni boravak za starije osobe u suradnji župnog i biskupijskog Caritasa.

* * *

U sklopu boravka u Dubrovniku radi blagoslova stare župne crkve sv. Mihajla kao i stare župne kuće u župi sv. Mihajla apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua će u nedjelju, 19. srpnja predvoditi euharistijsko slavlje u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u 10 sati. Propovijedat će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Misa će biti u izravnom online prijenosu kao i svake nedjelje, a moći će se pratiti na Youtube kanalu Dubrovačke biskupije. Prijenose preuzimaju Libertas televizija, Laudato tv i Hrvatski katolički radio.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.