Input your search keywords and press Enter.

Žive jaslice – Isusov dolazak uprizoren ispred dubrovačke katedrale

Žive jaslice uprizorene su u subotu, 23. prosinca, ispred dubrovačke katedrale Gospe Velike. Marija i Josip ove godine bili su Danijela i Kruno Lujak, mali Isus njihova kćerkica Iva, a preostalo troje djece obitelji Lujak bili su anđelima.

Žive jaslice organiziralo je Vijeće za život i obitelj Dubrovačke biskupije i Turistička zajednica Grada Dubrovnika. Organizaciji su doprinijeli i članovi Neokatekumenskog puta sa svojom djecom koji su uprizorili pastire i sveta tri kralja. Za glazbeni program bili su zaduženi članovi Vijeća Miho Bošković i Stijepo Gleđ Markos, a u procesiji prilikom dolaska sudjelovali su i članovi KUD-a „Osojnik“ koji su okupljenim vjernicima zapjevali dubrovačku kolendu.

Ovogodišnje žive jaslice uprizorene su u skladu s vremenom u kojem živimo, odnosno u vremenu u kojem je teško mladim obiteljima pronaći smještaj i dom, ali i s podsjetnikom kako postoje oni koji su potrebiti, poručili su organizatori.

Na kraju se okupljenima obratio i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Zahvalio je organizatorima na ovogodišnjim živim jaslicama i svima koji su pomogli kako bi se ovo sve ostvarilo, između ostalog Krešimiru Markoviću i Ivani Trostman te Ilaru Paskojeviću što je ponovno omogućio da u sklopu ovog događaja ispred dubrovačke katedrale budu i domaće životinje. Osobitu zahvalnost uputio je obitelji Lujak istaknuvši kako je tijekom svih sedam godina od kada je dubrovačkim biskupom Isusa uprizorila djevojčica, ali i kako bi mu bilo drago da se taj trend nastavi. Prisutne vjernike podsjetio je kako je u svojoj božićnoj poruci istaknuo Svetu obitelj kao uzor svim obiteljima, jer je Bog izabrao Svetu obitelj da bi se u njoj utjelovio te kako ju je time svima nama stavio za uzor. „Ali je napravio još nešto. Učinio je također i svaku obitelj svojim posebnim boravištem“, poručio je biskup Uzinić te na kraju svima poželio sretan i blagoslovljen Božić.

Nikša Sentić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *