Input your search keywords and press Enter.

ZEMLJA GRUVA I FEMI KUTI & POSITIVE FORCE RASPLESALI ORSULU

Orsula festival 2017 nastavljen je sinoć sjajnim nastupima benda Zemlja Gruva i afrobeat umjetnika Femi Kuti & Positive Force benda.

ĐUSKANJE DO ZADNJE KAPI ZNOJA

Publiku je najprije zagrijala Zemlja Gruva, energična beogradska grupa specifičnog glazbenog izričaja. Park Orsula im nije nepoznanica, nastupali su tu 2014. uz Vladu Divljan & Ljetno Kino. Početkom srpnja krenuli su na regionalnu turneju ‘Ljubav i more’ kako bi promovirali istoimeni hit-singl. Osim hitovima s aktualnog albuma, publiku su oduševili i izvedbama hitova hrvatskog kralja funka, Dina Dvornika. Koliko im je Orsula ostala u lijepom sjećanju kao ‘najljepši amfiteatar u kojem su ikad nastupali’ govori i činjenica kako su tijekom svirke snimali spot za novu pjesmu ‘Ljubav i more’. Kako su obećali, tako su i ispunili- publika je đuskala do zadnje kapi znoja.

AFROBEAT U SRCU DUBROVNIKA

Sinoćnji nastup Femi Kuti & Positive Force još je jedan dokaz da je glazba uistinu univerzalan jezik čovječanstva. Oni koji slabo ili možda nimalo ne poznaju djela ove skupine, sigurno su ostali dirnuti snagom glazbe, te ljepotom kulture i raznolikosti koju predstavljaju svojim nastupima. Bio je to jedan od onih koncerata na kojem ne gledaš u sat, na kojem su ti dva oka malo kako bi pratio što sve 13 članova benda radi na pozornici, na kojem ne brojiš što je izvedeno, a što ne- jer odsvirano je sve i poruka je prenešena! Divan umjetnik Femi Kuti i njegov bend su nas došli upoznati s afričkom kulturom i nasljeđem, te upozoriti na velike probleme koji potresaju tu prekrasnu zemlju. Korupcija, politička nestabilnost, krajnje siromaštvo naroda u Africi, teme su o kojima progovara u svojim pjesmama. Publika je od prve do posljednje pjesme bila u interakciji s bendom, uvijek na nogama, njišući se ritmom afrobeata i stalno tražeći više. Nisu nam ostali dužni niti jednog jedinog takta, a Orsula im se odužila gromoglasnim pljeskom. Po mom skromnom mišljenju, ovo je bila jedna od najuspješnijih večeri u parku Orsula ikad. Ne preostaje nam ništa drugo nego željno iščekivati nastup Dhroeh Nankoe Ensemble ove subote.

D.B.

foto: Vedran Levi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *