Input your search keywords and press Enter.

Zeleni Forum, Eko centar Zeleno Sunce & Eko Omblići uputili su inspektorici zaštite okoliša i prirode RH za područje Dalmacije gđi Vesni Daničić slijedeći apel:
„Do kada sječa brijestova i nasipanje močvarnog staništa kod potoka Slavjan (nedaleko groblja i crkvice Sv. Duh) u Komolcu?¨
….pitaju nas posljednjih dana zabrinuti mještani Komolca preko našeg Zelenog telefona Eko fona 020/453-850! Eto su nam posječeni i posljednji brijestovi a močvarni dio se nasipa šutom, zemljom i raznim otpadom!“
Odmah smo po dojavama naših sugrađana pošli u Komolac u našu 6. Eko patrolu ove godine.
Tužno je bilo vidjeti posječene – gotovo posljednje brijestove u močvarnom dijelu kod potoka Slavjan koji utječe pored ACI Marine u rijeku Omblu. Posječeno je preko 20 brijestova! Isto tako prestrašno je bilo vidjeti gomile šuta, otpada i zemlje koji malo po malo zatrpavaju zaštićeno močvarno stanište! Zanimljivo je da u ovom močvarnom staništu živi zaštićena riječna kornjača (plosnata) a ovih dana se obilježava upravo Svjetski dan močvarnih staništa (2.veljače).
Što reći nego da smo zajedno s mještanima Komolca ogorčeni što se sve radi od ovog nekada lijepog predjela oko Sv. Duha i inače cijele Rijeke dubrovačke!
Inspekcijske službe za zaštitu prirode RH bi trebale češće obilaziti ovaj zaštićeni krajolik s obzirom da je ovo područje izuzetno značajno po svojoj bioraznolikosti!
Nadamo se da ćete nakon ovog našeg otvorenog zelenog apela odmah reagirati i zaustaviti sječu brijestova kao i dalju devastaciju zaštićenog močvarnog područja u blizini potoka Slavjana u Komolcu koje se nalazi unutar zaštićene Rijeke dubrovačke (zaštićene od 16.12.1964)!

„O prislavni Dubrovčani u dubravi u zeleni još su tamo naši stani od brštana ispleteni¨ (Mavro Vetranović (1482-1576)

Voditeljica Zelenog telefona Eko-Fona: Jadranka Šimunović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *