Input your search keywords and press Enter.

Orkanska bura praćena kišom pogodila je u noći sa 4. na 5. ožujak područje priobalnih županija te izazvala velike poteškoće u prometu i distribuciji električne energije. Od početka nevremena vatrogasci su zabilježili više od 1500 intervencija koje su uključivale sanaciju oštećenih objekata i reklama te uklanjanje prevrnutih vozila i stabala s prometnica i objekata. Zabilježen je veći broj požara dimnjaka te požara otvorenog prostora koji su u kratkom vremenu ugašeni, unatoč brzom širenju zbog jakog vjetra.
U Primorsko-goranskoj županiji olujna bura je počela u noći sa 4. na 5. ožujka i najteže pogodila područje grada Rijeke i bliže okolice. Samo prvog dana zabilježeno je 120 intervencija uklanjanja stabala s prometnica, srušenih reklama i limova te sanacija oštećenih krovišta i fasada.
Vatrogasci Zadarske županije su prvog dana nevremena zabilježili 80 intervencija, većinom uklanjanja stabala s prometnica te 10 požara dimnjaka. Uz vatrogasce javnih vatrogasnih postrojbi Zadar, Gračac, Benkovac i Biograd, intervencije su zabilježili i brojna dobrovoljna vatrogasna društva s područja županije. Sveukupno je u periodu od 5. do 8. ožujka zabilježeno 180 intervencija.
Gotovo sve vatrogasne snage na području Splitsko-dalmatinske županije od 5. do 8. ožujka zabilježile su intervencije zbog nevremena. Prema do sada pristiglim podacima, bilo je više od 700 intervencija. Na području Splita, uz vatrogasce JVP-a Split i dobrovoljnih vatrogasnih društava, intervenirali su i pripadnici Civilne zaštite i komunalnih službi. Vatrogasci JVP-a Split su 5. ožujka intervenirali pri prevrtanju kamiona na brzoj cesti Solin – Klis. Istog su dana vatrogasci DVD-a Mladost Kaštel Sućurac proveli evakuaciju kupaca i zaposlenika iz trgovačkog centra Pevec zbog oštećenja fasade. Velik broj intervencija zabilježen je i na području Makarske rivijere, Podstrane i Solina, a u unutrašnjosti županije izbilo je nekoliko manjih požara otvorenog prostora.
Vatrogasci Šibensko-kninske županije su, uz intervencije zbog nevremena, zabilježili i nekoliko požara otvorenog prostora, 8 požara dimnjaka i 1 požar gospodarskog objekta. Samo 8. ožujka je zabilježeno 5 požara otvorenog prostora u kojima je izgorjelo oko 70 ha niskog raslinja.
Na području Dubrovačko-neretvanske županije bilo je više od 100 intervencija uklanjanja stabala s prometnica, lima, dimnjaka, reklama te sanacija krovišta. Više od 150 litara kiše palo je 5. ožujka zbog čega su vatrogasci zabilježili 27 ispumpavanja vode iz objekata.

Podaci o svim intervencijama vezanim uz nevrijeme se još obrađuju i nisu konačni. Velik broj intervencija zbog požara otvorenog prostora i dalje je uzrokovan nedogovornim spaljivanjem biljnog otpada stoga vatrogasci ponovno apeliraju na građane da korov zbrinjavaju na ekološki prihvatljiv način.

Nina Francetić
glavna urednica časopisa Vatrogasni vjesnik