Input your search keywords and press Enter.

Zbog krađe ispita odgođena matura iz hrvatskog

Esej iz hrvatskog jezika na državnoj maturi nije se pisao danas u 9 sati, kao što je najavljeno, već je odgođen za sutra.

Na stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja sinoć je osvanula sljedeća obavijest: “VAŽNA OBAVIJEST – Obavještavamo sve pristupnike koji su 17. lipnja 2015. u 9.00 sati trebali pristupiti pisanju ispita Hrvatski jezik A i B razine -ESEJ da se ispit NEĆE PROVODITI u tom terminu. NOVO VRIJEME PROVEDBE: 18. lipnja 2015. u 10.00 sati na istom mjestu pisanja koje je vidljivo pristupnicima na njihovoj stranici na poveznici Moj raspored”.

Do ove odgode je došlo zbog krađe dvaju ispita za državnu maturu. Policijska uprava istarska objavila je da su nepoznati počinitelji jučer iz prostora pulske srednje škole otuđili dva ispita. Navodno se radi o djelima Prah Ranka Marinkovića te djelu Patnje mladog Werthera. Policija traži kradljivce koji su ispite ukrali iz Privatne gimnazije Juraj Dobrila. Ravnatelj gimnazije, Branimir Červar, vjeruje da će policija i NCVVO biti kooperativni što se tiče informacija. Također je izjavio da je istraga u završnoj fazi i da bi se do kraja dana sve trebalo saznati.

Među reakcijama se prva našla Udruga srednjoškolaca, kritizirajući obaviještavanje u doba kad su deseci tisuća maturanata spavali. Iskazali su ogorčenost zbog ponašanja NCVVO-a i smatraju da je ovo dovelo u ozbiljnu sumnju njihove kvalifikacije da nastave obavljati ovaj posao. Navodi se i pitanje hoće li se onda u četvrtak pisati i esejski i dio ispita na zaokruživanje ili će doći do itekako potrebnog pomicanja datuma pisanja drugog djela. “Ovakve situacije povećavaju pritisak na maturante koji već zbog samih ispita se nalaze pod ogromnim stresom. Tražimo da se odgovorni očituju o razlozima odgode i da se ispričaju svim maturantima i cjelokupnoj javnosti.”

Roditelji su također reagirali i žao im je što njihova djeca troše energiju na ovakve stvari. Pitaju se kako je moguće otuđiti tako bitan dokument i jesu li odgovorna tijela dovoljno profesionalna. Maturanti izjavljuju da nije svima škola preko puta, da nemaju svi internet, te da se matura treba ukinuti ako je se ne može provesti bez problema, a problema svake godine bude.

Svoje reakcije nam šaljite na portal@www.dubrovnikportal.com.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *