Input your search keywords and press Enter.

Završili Adriatic Cemetery Days u Dubrovniku

Jučer je uspješno završena konferencija o obnovi grobalja i pogrebničkim uslugama, koja se održala u Dubrovniku.

Više od 100 sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije je tijekom dva dana kroz stručne prezentacije, razgovore s povodom i dinamične panel rasprave artikuliralo sektorske specifičnosti i naznačilo mnogobrojne probleme. Konferencija je imala multidisciplinaran pristup nizu tema vezanih uz zakonsku regulativu i obavljanje pogrebničke djelatnosti, kao i uz rad na grobljima, kulturnu valorizaciju grobljanske baštine, mogućnosti za prijavu projekata za financiranje iz EU fondova, primjenu prostorno-planskih i tehnoloških rješenja u upravljanju grobljima. Zapaženi dio programa bile su teme povezane s održavanjem grobalja i projekati obnove i izgradnje novih grobljanskih kapaciteta.

Bogat i dinamičan program započeo je pred-konferencijskim aktivnostima posjete cavtatskom groblju Sv. Roka i mauzoleju obitelji Račić, prvom arhitektonskom djelu čuvenog Ivana Meštrovića, koji je oduševio svojom umjetničkom izvedbom. Groblje Boninovo je bilo drugo odredište studijske posjete, pravi dragulj povijesti, urbanizma i arhitekture u samom središtu Dubrovnika. Od strane sudionika mogli su se čuti mnogobrojni komentari i pohvale viđenih arhitektonskih i umjetničkih interpretacija te vrlo učinkovita rješenja obnove kamenih staza na groblju, koje se po ocjeni sudionika diskretno uklopilo u povijesni ambijent Boninova.

Mnoga groblja u Hrvatskoj i zemljama JIE su turistički atraktivna i moguća je njihova turistička valorizacija uz sustavan pristup inventarizaciji njihove baštine, intervencijama u potrebnu obnovu i nužnom povećanju njihove turističke vidljivosti i atraktivnosti. Kao važan dionik u procesu podizanja atraktivnosti, označene su turističke zajednice, koje često zauzimaju pasivan stav oko uključivanja grobljanskih ruta u turističku ponudu gradova ili pojedinih područja. Podloge za mnogobrojne projekte obnove već postoje, ali za veće iskorištavanje sredstava iz EU fondova nužan je sustavan pristup po vertikalnoj razini, od groblja do nadležnog ministarstva.

Drugi dan se glavnina konferencijskih sadržaja odnosila na problematiku neusklađenosti zakonske regulative i nadležnosti nad pojedinim uslugama, oko čega su predstavnici pojedinih podsektorskih skupina iznijeli različita stajališta. Apostrofirane su i teme izostanka institucionalne podrške i nedostatka odgovarajućih statističkih pokazatelja, kao i znanstvenih i istraživačkih projekata. Sudionici su usuglasili zaključno stajalište kako se prilike u predmetnim djelatnostima trebaju promatrati zajednički, uz sinkronizaciju zakonske i provedbene regulative.

Govoreći o odredbama i primjeni Zakona o pogrebničkoj djelatnosti, Damir Sapanjoš, predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske, koja je bila jedan od suorganizatora konferencije, iznio je cijelu kronologiju pripreme zakonske regulative i ocijenio kako Zakon ne bi smio favorizirati ili diskriminirati pojedine interesne skupine. Dean Đurasek iz GPT Đurasek prezentirao je svjetske trendove u proizvodnji i distribuciji pogrebne opreme te zaključio da su pogrebni prostori u Hrvatskoj uobičajeno zastarjeli. Đurasek je skrenuo pozornost i na natječaje i procedure javne nabave koji trebaju sadržavati preciznije i transparentnije troškovnike.

Na konferenciji su istaknuti mnogobrojni slučajevi uspješnog funkcioniranja svih dionika uključenih u grobljanske i pogrebničke djelatnosti, poput korektne suradnje na širem području Osijeka, sjeverozapadne Hrvatske i Siska. Važan dio tradicijskog i povijesnog identiteta odnosi se na hortikulturna rješenja koja dominiraju na groblju u Varaždinu, a takav specifičan izričaj podrazumijeva vrlo stručno i skupo održavanje, istaknuli su predstavnici tvrtke Parkovi d.d. Varaždin.

Sljedeća konferencija održat će se u Dubrovniku u prosincu 2017. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=w0Z_tOFi7Fs.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *