Input your search keywords and press Enter.

Uz Tjedan zaštite oceana – „I naš Jadran je dio oecana – čuvajmo ga!“, Eko – Centar – Zeleno Sunce uputio je Građevinskoj inspekciji DNŽ Dubrovnik, Pročelniku gospodinu Miroslavu Joziću otvoreni eko apel: Zaustavite betonizaciju prekrasne plaže Šunj na Lopudu!

Prošlu subotu (18.lipnja 2016.) uz obilježavanje Tjedna zaštite oceana pod motom: „I naš jadran je dio oceana – čuvajmo ga!“, naši mladi ekoaktivisti Eko Omblići & Zeleno Sunce posjetili su slikoviti otok Lopud koji postaje posljednjih godina sve omiljenije izletište Dubrovkinja, Dubrovčana i mnogobrojnih turista.
Poseban doživljaj svaki put je našim ekaoktivistima odlazak na čuvenu plažu Šunj koja je prije 2 godine svrstana među najljepše mediteranske plaže.
Spuštanje prema zelenoj vali s plažom Šunj uvijek nas ostavi bez daha pa tako je bilo i ovaj put. Zaboravili smo reći da Lopud unatoč višegodišnjim obećanjima još nema riješenu kanalizaciju što je nedopustivo za ovaj idilični elafitski turistički otok. U našoj već 27. Eko patroli ove godine primjetili smo da je put od Lopuda do Šunja uredan i čist jedino što smo vidjeli na pojedinim mjestima uz put prepune kante za smeće, odnosno da ih se slabo prazni.
Nažalost jedan dio plaže Šunj (desni) gdje je nekada bio predivni mali ugostiteljski kutak sa suncobranima napravljenim od suhih grana palmi i cvijećem je potpuno uništen, devastiran. Sada se tamo betonira (mještani Lopuda kažu još od ove zime), usred turističke sezone o čemu ćemo posebno pisati i apelirati i Inspekcijskim službama Ministarstva zaštite prirode i okoliša RH te Gradu Dubrovniku! Stop betonizaciji plaže – Šunj!

Plaža Šunj osim što je lijepa i pjeskovita ima i posebnu zdravstvenu vrijednost a to je da ima ljekovitu crvenu zemlju u blizini plaže koju pomiješanu s morem Lopujke i Lopuđani trljaju po tijelu i tako liječe manje reumatske probleme a uz to im koža postana meka i baršunasta.
Molimo vas čim prije učinite očevid na ovoj popularnoj plaži na otoku Lopudu – Šunj i zaustavite njezinu betonizaciju.
„Nemojmo se nikada umoriti u davanju domovini!“

Predsjednica: Jadranka Šimunović

Co:
-Inspekcijskim službama Ministarstva okoliša i prirode RH
-Turistička zajednica Grada

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *