Input your search keywords and press Enter.

Club prijatelja Lokruma vrativši se sa svoje 19. Eko patrole u 2016-toj godini, sastavio je Zeleni apel i uputio ga na adresu Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH, Inspekcijskoj službi zaštite prirode Zagreb:

„Zašto se posjekao 250 godišnji dub (hrast lužnjak) na livadama pored Mrtvog mora na Lokrumu?“

… Pitanja su koja nam posljednjih dana postavljaju naši sugrađani ponajviše zaljubeljnici Lokruma, žale se kako je ionako stabala sve manje na Lokrumu zbog sve izraženijih klimatskih promjena a i namjerno radi širenja (ili boljeg pogleda) ugostiteljskih sadržaja (prisjetimo se rujna 2014. kada je posječen 200 godišnji zdravi dub (hrast crnike) nedaleko Maksimiljanova samostana i novog restorana).
Obišli smo prije dva dana na Lokrumu mjesto gdje je posječen 250 godina stari dub u našoj već 19. Eko patroli ove godine! Bila je to pretužna slika! Turisti su prolazili, zastajkivali, čudili se, zgražali se što je stablo posječeno pokazujući nam zdravo srce stabla.
I mi dijelimo razmišljanje posjetitelja Lokruma, da se ovaj lijepi dub nije trebao posjeći, te da nismo uopće primjetili ni mi ni zaljubljenici Lokruma da je ovo stablo bilo bolesno! Stoga molimo odgovorne pri Inspekcijskim službama za zaštitu prirode RH da žurno naprave očevid, sve ispitaju tko je naredio i zašto sječu, te da nas o tome obavijeste.
Eto malo po malo oko Mrtvog mora je sve manje i manje stabala i zelene makije umjesto da je više i više. Sjećamo se da nam je često na tribinama Grada govorio naš uvaženi i poznati turistički djelatnik TZ Grad gospar Nikša Bender, kako Mrtvo more na Lokrumu treba biti „iznenađenje“ za turiste, što znači da oko njega uvijek treba biti puno, puno zelenila da se ono ne vidi izdaleka nego tek kada mu se približite!
Još jednom vas molimo za vaše žurno očitovanje u svezi ove najnovije sječe na Rezervatu Lokrumu!
„Tek kada posječete i posljednje stablo,
Tek kada izlovite i posljednju ribu
Tek kada zagadite i posljednju rijeku
Da li će te tek tada shvatiti da se novac ne može jesti!“
(Indijanska poslovica)
Predsjednica Cluba prijatelja Lokruma:
Jadranka Šimunović

Fotografija33974 Fotografija33975 Fotografija33976 Fotografija33977 Fotografija33978 Fotografija33979 Fotografija33980 Fotografija33981 Fotografija33982 Fotografija33983 Fotografija33984

One Comment

  • Marko Sjekavica napisao:

    Sikuro vrli Vlahušić i ađutantni mu hoće gradit neboder. Ili Guggenheim. Ili šoping cetar. Ma ko je vidio stabla i zelenilo, sve bi tokalo izbetonirat jer je Grad itako poznat u svijetu po tome što nema zelenila. O što ovoga lupeža toliko bode u oko sve što je zeleno jer se nije nikad uspio kultivirati u urbanom miljeu i svako stablo mu očito grata po nekim Freudovskim boljkama vezanim za osjećaj manje vrijednosti vezan za kraj iz kojega je potekao. Umjesto da je iz Imotice u grad donio zelenilo primorja, on samo sije pustoš. Nije to vezano samo za ovaj dub, nego i mnoge druge borove i čemprese, koji iako zaštićeni u hipu padnu pod njegovom betonizacijom i ubijenjam Dubrovnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *