Input your search keywords and press Enter.

Započeo Festival znanosti 2017.

Program Festivala znanosti započeo je u ponedjeljak, 24. travnja 2017. u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik koji već šestu godinu organizira ovu manifestaciju s ciljem približavanja znanosti javnosti, odnosno informiranja javnosti o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšanja javne percepcije znanstvenika te motiviranja mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Tema ovogodišnjeg Festivala je „Vrijeme“, a partneri u realizaciji programa su Odjel za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku, Javna ustanova Rezervat Lokrum i Zajednica tehničke kulture Dubrovnik.

Program je započeo edukativno-kreativnom radionicom „Pretežno vedro“ u kojoj su sudionici na jednostavan, zanimljiv i kreativan način u kolaž tehnici izrađivali vlastitu vremensku prognozu. Radovi nastali u ovoj radionici potom su izloženi u prostoru Muzeja. Nakon radionice uslijedila su predavanja „Vjetar našeg priobalja“ i „Vrijeme i Vrijeme“, u kojima su sudionici saznali što je ruža vjetrova i kako se određuje za svako područje? Kako bura liječi, što donosi i kako čovjek reagira na nju? Jesmo li spremni za ljetne nevere koje donose naglu promjenu vjetra, što poduzeti i kako procijeniti opasnost? Planiranje putovanja, rute brodom – na cesti se (ne)znamo ponašati i planirati, a kako je na moru? Što je Vrijeme u kontekstu planiranja rute je priča za sebe, mnoštvo je faktora koji utječu na to – koji su? Zaklon na moru, koje zaklone koristiti, kako dobre zaklone prepoznati na karti?

U sklopu svečanog otvorenja u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik postavljena je meteorološka stanica koja će ostati kao podsjetnik na ovogodišnji Festival.

Program Festivala znanosti nastavlja se u utorak, 25. travnja 2017. u 9.00 sati kada je osiguran prijevoz brodom iz Stare gradske luke do otoka Lokruma gdje će se održati predavanje „Ljubičasti splavar Janthina janthina (Linnaeus, 1578) opet plovi oko Lokruma“.

Kućica ljubičastog splavara Janthina janthina (Linnaeus, 1578) prikupljena je u uvali Portoč na otoku Lokrumu u svibnju 2016. godine tijekom uklanjanja otpada naplavljenog jakim vjetrom i strujama. Ta vrsta se rijetko pronalazi u Jadranu, a nalazi su obično rezultat specifičnih vremenskih uvjeta. Saznajte kakav je to puž, te kako je i zašto doplovio do Lokruma! Osim predavanja sudionici će moći vidjeti i izložbu „Onečišćenje mora plastikom – naracija konzumacije“. Riječ je o izloži predmeta izrađenih od naplavljenog morskog otpada studenata Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Program se nastavlja u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik gdje će se od 11.00 sati održavati LEGO radionica o obnovljivim izvorima energije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.