Input your search keywords and press Enter.

Upaljenom prvom svijećom započeo advent: „Probudimo se i činimo dobro“
U sklopu programa paljenja četiriju adventskih svijeća pod nazivom „Već se bliži vrijeme blago…“ kod male Onofrijeve fontane u subotu, 26. studenog, zapaljena je prva svijeća na adventskom vijencu. Obred paljenja prve svijeće, svijeće nade, predvodio je fr. Mario Mihael Tolj, župnik župe sv. Križa Gruž, koji je ujedno blagoslovio prvu adventsku svijeću i adventski vijenac.

U nagovoru župnik Tolj kazao je kako činom paljenja započinje vrijeme došašća, odnosno vrijeme radosnog iščekivanja i neposredne priprave za blagdan Božića. Dodao je i kako je to vrijeme vjere u kojem se nadamo Kristovom ponovnom dolasku na kraju vremena. Objasnio je kako došašće ima i treću dimenziju, onu u kojoj Isus neprestano dolazi pred vrata ljudskih srca u očekivanju da mu se čovjek u vjeri, nadi i ljubavi otvori kako bi ga mogao obogatiti svojom prisutnošću. „On nam dolazi kroz svoju riječ naviještenu i tumačenu u zajednici onih koji se sabiru u njegovo ime, dolazi nam kroz sakramente. Dolazi nam i u svakoj osobi, a na poseban način u onima koji su potrebni naše pomoći, ljubavi, solidarnosti i prihvaćanja. Liturgija nas na početku došašća Isusovim riječima ‘bdijte i budni budite’ upozorava na budnost duha, jer će njegov slavni dolazak doći iznenada.“

Upozorio je kako u svom životu ne smijemo dopustiti zatvaranje u prošlost ili sadašnjost već da se moramo usmjeriti prema budućnosti, jer upravo prva svijeća u vijencu predstavlja svijeću nade, te da je upravo naša nada Bog ali i cilj kojem težimo. Poručio je kako je došašće lijepa prilika za preispitivanje našega života, odnosno jesmo li se udaljili od Boga i njegova puta. „Probudimo se i krenimo novom snagom činiti dobro, i vidjet ćemo da naš život ima itekako dubok smisao“, zaključio je župnik.

Prvu adventsku svijeću upalio je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Prigodnim pjesmama obred je uveličao župni zbor župe sv. Križa Gruž s voditeljicom Marijom Brčić.

Program paljenja svijeća za svaku subotu možete pronaći ovdje.

Nikša Sentić
Ured za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *