Input your search keywords and press Enter.

Zapisi legionara – ratni put Hrvatske lovačke legije

U društvu Tonćija Peovića i Boža Lasića, Mario Raguž predstavio je svoju knjigu „Zapisi legionara“ u subotu, 2. prosinca, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

U glazbenom dijelunastupili su Mihaela Čuljak na violončelu i Teo Martinović na klaviru.

Knjiga prati ratni put Hrvatske lovačke legije tj. razdoblja njenog prvog odlaska i boravka na Istočnom bojištu (1941-1942) s naglaskom na osobne doživljaje trojice legionara: Stjepana Radića, Ivana Mezdjića i najšturije, Josipa Helebranta. Potku rada čine osobni zapisi, dnevnici pilota-lovca Stjepana Radića i radio-mehaničara Ivana Mezdjića, dok od pilota Helebranta na uvid imam samo njegovu službenu knjižicu letenja. (…) Sljedeći važan izvor za ovaj rad je službeni Dnevnik letenja lovačke legije koji je rabljen parcijalno tj. oni dijelovi koji su sačuvani i koji su bili na raspolaganju, a čiji se izvornici nalaze u Hrvatskom državnom arhivu. Da bi čitatelj dobio uvid u rad, putovanja i borbena događanja pripadnika Hrvatske lovačke legije, razdoblje koje se obrađuje poklapa se s razdobljem boravka prve skupine lovaca u Njemačkoj na izobrazbi kao i na Istočnoj bojišnici u mukotrpnim putovanjima i okrutnim borbama. Zbog stvaranja cjelovite slike lovačke legije, često je rabljen službeni lovački izričaj ili pak žargon koji se uobičajio i u službenim zapisima postrojbe. Možda će navođenje svakog leta ili pak ponavljanje identifikacijskih oznaka korištenih zrakoplova naići na svojevrsno neodobravanje, ali smatram da je za potpuni pregled uloženih napora malobrojne grupe pilota i zemaljskog osoblja, to bilo potrebno i nadasve nužno. Rad na taj način dobiva na svrsishodnosti i po prvi put na hrvatskom jeziku pojašnjava mnoge nepoznate aspekte u radu postrojbe.” – stoji u autorovoj uvodnoj riječi.

Knjiga je objavljena 2017. u vlastitoj nakladi autora, a rezultat je višegodišnjih istraživanja u domaćim i stranim arhivima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *