Input your search keywords and press Enter.

Međunarodni turistički sajam FITUR, jubilarni 40. po redu, održava se od 22. do 26. siječnja u Madridu, u izložbenom prostoru Fiera de Madrid. Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić u okviru sajma sudjelovala je u diskusiji programa FiturTechY na temu „Transformacija turističkog modela: ciljevi održivog razvitka“. Jedna od panel rasprava bila je posvećena temi Kruzerski turizam i destinacijski menadžment.

Glavna rasprava na FiturTechY vodila se o strategijama upravljanja destinacijom, a zamjenica Tepšić predstavila je gradski projekt Poštujmo Grad (Respect the City) i mjere u sklopu programa kojima je Grad Dubrovnik preokrenuo upravljanje destinacijom i postigao razinu održivog turizma, u suradnji s brojnim partnerima, prvenstveno međunarodnim udruženjem kruzerskih društava CLIA. Predstavila je i projekt mjerenja održivosti destinacije koji za Dubrovnik provodi Globalno vijeće za održivi turizam, sukladno kriterijima Ujedinjenih naroda, a rezultati će biti podloga za daljnje djelovanje u mjerama održivog turizma.

Na istom panelu sudjelovali su i generalni direktor CLIA-e Španjolska Alfredo Serrano, predsjednik udruženja MedCruise Airam Diaz, član Ujedinjenih naroda Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Christopher Imbsen, direktor Ureda za turizam Barcelone Xavier Sunol Ferrer i Manuel Lopez,  savjetnik iz tvrtke Grupo Intermundial i moderator panela.

U okviru sajma, zamjenica Tepšić se susrela s ministrom turizma Garijem Cappellijem i direktorom HTZ-a Kristijanom Staničićem te je održala radni sastanak s predstavnicima tvrtke Jet2.com, koji su iskazali interes za detaljima projekta Poštujmo Grad.

FITUR je jedan od važnijih globalnih i najveći međunarodni turistički sajam u Španjolskoj, na kojemu će ove, jubilarne godine na povećanoj površini nastupiti više od 11 tisuća tvrtki iz raznih turističkih i drugih povezanih segmenata. Organizatori očekuju premašivanje lanjskih brojki od oko 140 tisuća profesionalnih i oko 110 tisuća drugih posjetitelja. Ovogodišnju konferenciju ocjenjuju posebno važnom i za promoviranje turizma kao pokretačke snage održivog razvoja u Europi.

 

 

Doris Alavija 
Viši stručni suradnik za informiranje 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.