Input your search keywords and press Enter.

Okupljanjem ispred palače Sponza i simboličnim hodom preko Straduna, već petu godinu za redom, u nedjelju, 15. rujna je obilježen Women‘s Bank Walk. Prikupljeno je 6 284 eura donacijama sudionika, kao i svih onih koji nisu sudjelovali u simboličnoj šetnji, ali su danima uplaćivali novac na račun udruge, te donacijama od 30 eura za svakog sudionika od strane finskih sponzora.

Time je omogućena profesionalna edukacija za više od 200 žena u Africi i Aziji, a porast je to više od 50% u odnosu na prošlu godinu. Novac je namijenjen poboljšanju kvalitete života žena u nerazvijenim zemljama, u smislu obrazovanja i usavršavanjaznanja. Women‘s Bank Walk održao se u ukupno 104 grada diljem Finske i Europe, ali detaljniji konačni rezultati i usporedbe Dubrovnika s njima, znat će se kroz nekoliko dana kad se sve analizira.

Događaj je otvorila Reeta Meriläinen, bivša predsjednica upravljačke skupine Women‘s Bank-a, koja je ujedno i prva finska sportska novinarka. S ponosom je izjavila da je do sada sudjelovala u svakom Women‘s Bank Walk-u, ali da joj je posebno predivno iskustvo bilo što je 10. obljetnicu postojanja događaja obilježila u Dubrovniku: „Vrijeme je bilo lijepo za razliku od Finske, gdje je jaka kiša otežala simboličnu šetnju.Stari grad je nevjerojatno lijepo mjesto, ali najbolje od svega bili su sudionici događaja, radosne žene i muškarci toplog srca. Simbolično smo hodali za pomoć najsiromašnijim ženama da dobiju bolji život za sebe i svoju djecu. I što je bilo sjajno: prekrasna šetnja rezultirala je s više od 6 200 eura! Veliki aplauz!

Humanitarna organizacija koja je pokrenula simbolični hod za žene, Women‘s Bank (Naisten Pankki), osnovana je 2007., po povratku skupine finskih poslovnih žena iz Liberije, koje su zatečene viđenim siromaštvom tamo, odlučile pomoći. Od tada do danas prikupljeno je više od 15,5 milijuna eura donacija za borbu protiv siromaštva. Bazirali su se na žene i na njihove mogućnosti samostalnog rada i zarađivanja. Ideja je educirati ih i na taj im način pomoći da same zarade za život jer se tako podiže kvaliteta života kako žena, tako i djece te u konačnici i cijele lokalne zajednice.

Facebook stranica: https://www.facebook.com/Naisten-Pankki-Dubrovnik-Womens-Bank-Dubrovnik-879762618727339/

 

Foto: Jari Hälvä

 

 

 

Victoria Ogresta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *