Input your search keywords and press Enter.

Svjetske zvijezde klasične glazbe, pijanistica Yuja Wang i klarinetist Andreas Ottensamernastupili su u utorak, 6. kolovoza u atriju Kneževa dvora osvojivši brojnu festivalsku vrhunskom izvedbom, karizmatičnom pojavom i senzacionalnim koncertom.

Na programu su bila djela Webera, Brahmsa, Schuberta, Mendelssohna, Debussyja i Chopina, a planiranu posljednju skladbu, Horovitzevu Sonatinu za klarinet i glasovir zamijenili su Brahmsovom Sonatom br. 1. Nastup ovih vanserijskih umjetnikajedan je od vrhunaca glazbenog programa jubilarnih 70. Igara, što je potvrđeno gromoglasnim aplauzima, kao i nevjerojatnim peterostrukim vraćanjem na bis. Kao glazbeni dodatci izvedeni su: treći stavak sonatine Josepha Horovitza, Tea For Two Doris Day, Gershwinov Summertime, Kapustinova koncertna etida te Marquezov Danzon br. 2.

Volim koncerte na otvorenom, a ovaj pruža intimu zatvorenog prostora s otvorenim nebom iznad nas što nas približava prirodi te mi se zbog toga Dubrovnik odmah svidio istaknula je Yuja Wang, a Andreas Ottensamer dodao da cvrkut ptica koji dopire u prostor tijekom koncerta stvara osjećaj povezanosti i bez obzira na broj ljudi u publici, atrij Kneževa dvora doima se tada kao centar grada. Dodali su kako uživaju i definitivno se žele vratiti na festival još mnogo puta.

Superlativi kritičara i ovacije publike stalni su pratitelji blistave karijere pijanistice Yuje Wang, prepoznatljive po vrhunskomumijeću i karizmatičnoj scenskoj pojavi. Umjetnica godine 2017. prema časopisu Musical America veliki međunarodni uspjehostvarila je 2007. godine kada je zamijenila Marthu Argerich kao solistica s Bostonskim simfonijskim orkestrom, a dvije godine kasnije potpisala je ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Deutsche Grammophon te se od tada, nizom nastupa i albuma koji su dobili izvrsne ocjene kritike, etablirala kao jedna od vodećih svjetskih pijanistica, kojoj je ovaj koncert na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama bio ujedno i prvi nastup u Hrvatskoj. Njen glazbenipartner na koncertu u Dvoru, austrijski klarinetist Andreas Ottensamer lani je na 69. Igrama naklonost festivalske publike i kritike osvojio jedinstvenom ljepotom tona koji stvara svojim instrumentom. Od 2011. godine Ottensamer je prvi klarinet Berlinske filharmonije, a kao solist nastupa i u najznačajnijim koncertnim dvoranama diljem svijeta s orkestrima kao što su Bečka, Rotterdamska ili Seoulska filharmonija, Tokijski metropolitanski simfonijski orkestar, Orchestre Métropolitain i drugi. Ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Deutsche Grammophon potpisao je 2013., čime je postao prvi solo klarinetist kojem je to pošlo za rukom. Za svoj drugi album Brahms – The Hungarian Connection Ottensamer je 2015. primio nagradu ECHO Klassik za instrumentalista godine. Andreas Ottensamer i Yuja Wang objavili su u ožujku ove godine zajednički album naziva Blue Hour u izdanju Deutsche Grammophonea.

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja,  a  ne gostovanja, mjesto  susreta, ideja  i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik,   Dubrovačko-neretvanska županija  te   brojni  sponzori   i   donatori: Mastercard, HEP, Tele2, OTP banka, Tekstilpromet, Coca-Cola, ALH, Ford, Kraš, Caboga Stiftung, Hrvatska turistička zajednica, TZ grada Dubrovnika  i drugi, kako bi zajedno ostvarili ovaj najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj.

 

Karla Labaš

Ured za odnose s javnošću i marketing

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)