Input your search keywords and press Enter.

‘Violinist s najbržim prstima na svijetu’ u srijedu na Revelinu

 

Roby Lakatos, kojega su kritičari prozvali violinistom s najbržim prstima na svijetu, nastupit će sa svojim ansamblom i izvesti program pod nazivom „La passion“ u sklopu off programa „Noćne serenate“, u srijedu, 12. kolovoza, s početkom u 22:00 sata na taraci Revelina.

Roby Lakatos mađarski je violinski virtuoz, rođen u legendarnoj obitelji romskih violinista koja potječe od Janosa Biharija, „kralja romskih violinista“. Studirao je na budimpeštanskome Konzervatoriju Béla Bartók, gdje 1984. godine osvaja prvu nagradu u kategoriji klasične violine. No, on nije samo virtuoz, već i glazbenik svestranog stila. Osjećajući se podjednako ugodno dok izvodi klasične skladbe, jazz ili folklornu glazbu svoje domovne Mađarske, Lakatos je jedan od rijetkih glazbenika kojeg je teško svrstati u kategorije. Iako ga nazivaju romskim violinistom ili “vražjim guslačem”, virtuozom klasične glazbe, jazz improvizatorom, skladateljem, piscem aranžmana i povratnikom u 19. stoljeće, on je zapravo spoj svega navedenog. Pripada onoj vrsti univerzalnih glazbenika s kojima se danas rijetko susrećemo. Njegova moćna interpretacija počiva na osebujnom improvizatorskom i skladateljskom umijeću.

Na Revelinu će nastupiti sa svojim ansamblom, koji je postavljen kao tipični romski sastav u sastavu dvije violine, kontrabas, gitara, klavir i cimbal, i izvesti program pod nazivom „La passion“. Uz Lakatoseve autorske kompozicije, na programu će se naći „Valse triste“ mađarskog skladatelja Franza von Vecseyja, „Oblivion“ i „Chiquilin de Bachin“ Astora Piazzole, čardaši Georgesa Boulangera i Vittorija Montija, „Bumbarov let“ Rimski-Korsakova i druge.

Ulaznice su dostupne online na internetskim stranicama Igara www.dubrovnik-festival.hr, na prodajnim mjestima u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), na Stradunu, Multimedijalnom centru Visia, Kulturno–informativnom centru u Luži te dva sata prije početka izvedbe na blagajni na ulazu.

 

Karla Labaš
DLJI

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.