Input your search keywords and press Enter.

Veliki interes studenata na 3. Danu karijera Sveučilišta u Dubrovniku: Mladi obrazovani stručnjaci potrebni su tržištu rada

3. Dan karijera Sveučilišta u Dubrovniku održao se 25. veljače 2016. uz nazočnost brojnih poslodavaca iz cijele Hrvatske, predstavnika udruga i institucija, te predstavnika lokalne zajednice.

Uvodna panel-diskusija na kojoj su sudjelovali predstavnici odjela za ljudske resurse vodećih hrvatskih tvrtki: Martina Roša iz tvrtke Coca Cola HBC Hrvatska, Iva Kostelac iz Dukata, Brankica Knežević iz tvrtki Maistra i Adris grupa i Fani Kmetović iz hotelske kuće Valamar Riviera, izazvala je veliki interes studenata svih odjela sveučilišta.

Sudionici diskusije, koju je moderirao Krešimir Macan, PR stručnjak i vlasnik agencije Manjgura, suglasni su oko jednog – mladi obrazovani stručnjaci potrebni su tržištu rada. Naglašeno je i da je diploma uvjet, međutim važno se istaknuti kao kandidat motivacijom, voljom za rad, a iskustvo je uvijek prednost. „Koristite programe stručne prakse dok ste na studiju, jer možete puno naučiti“, istaknuto je na panel-diskusiji. Također, sudionici su poručili da je važno slati što više prijava za posao i da ih odbijanje ili neuspjeh ne treba obeshrabriti. Studenti su mogli čuti niz savjeta kako se istaknuti među ostalima, te što ih čini poželjnim kandidatima za poslodavca. „Uvijek budite ono što jeste, pristupite razgovorima za posao na što jednostavniji način i ne pokušavajte glumiti“, istaknule su stručnjakinje za ljudske resurse vodećih hrvatskih tvrtki. Govorilo se i o mogućnostima pripravničkog staža, napredovanja u njihovim tvrtkama, mogućnostima usavršavanja te o brizi za svoje zaposlenike. „Studenti, pitajte poslodavce što vam mogu ponuditi osim plaće i okrenite razgovor za posao u svoju korist“, zaključio je panel-diskusiju Krešimir Macan.

Nakon uvodnog dijela uslijedilo je niz panel-diskusija prema specifičnostima i različitostima studija i odjela na Sveučilištu u Dubrovniku, na kojima su jednako sudjelovali predstavnici poslodavaca i studenti postavljajući brojna pitanja vezana uz njihove buduće karijere. Održane su i dvije radionice, te su bivši, diplomirani studenti govorili o svojim osobnim iskustvima.

3. Dan karijera otvoren je pozdravnim govorima rektorice Sveučilišta prof. dr. sc. Vesne Vrtiprah, zamjenika župana Dubrovačko-neretvanske županije Davorka Obuljena i zamjenika gradonačelnika Željka Raguža.

Cilj ovoga događanja Sveučilišta u Dubrovniku bio je omogućiti izravan kontakt poslodavaca i studenata, studentima skrenuti pozornost na to da se počnu pripremati za tržište rada i buduće zaposlenje još tijekom studija, te da uz znanja koja dobiju na studiju razvijaju i druge vještine prijeko potrebne u budućem profesionalnom radu.

Sandra Buratović, Ured za odnose s javnostima, Sveučilište u Dubrovniku

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *