Input your search keywords and press Enter.

Veleposlanik Republike Indije u posjeti ŽK Dubrovnik

Indija osvaja mladošću, a hrvatska ljepotom

NJ.E. Raj Kumar Srivastava, prije pet mjeseci postao je novi veleposlanik Republike Indije u Hrvatskoj. U sklopu poslovne turneje upoznavanja Hrvatske i njezinih institucija posjetio je danas (25. veljače) Županijsku komoru Dubrovnik i sastao se s predsjednicom Trojić.

Indija je druga zemlja na svijetu po brojnosti stanovništva, no malo je poznato da je to ujedno i zemlja koja ima 65% stanovnika ispod 30 godina, te je jedna od zemalja koja ima najveći udio visokoobrazovanih stanovnika. Posljednjih godina privlači pažnju brojnim reformama, a kao što je veleposlanik Srivastava istaknuo u vrijeme korona krize pokazali su se kao samodostatni i održivi; njihov zdravstveni sustav se pokazao iznimno dobar, proizvode dovoljno hrane za vlastite potrebe te su također uspjeli proizvesti vlastito cjepivo protiv Covid – 19 virusa i ugovoriti proizvodnju za britansko te rusko cjepivo. Sve te činjenice upućuju na mogućnost ugovaranja dobrih partnerskih odnosa te potencijala za suradnju.

Na sastanku u ŽK Dubrovnik dogovorena je suradnja na području inovativnih tehnologija, potpore „start up-ovima“ te direktne suradnje po pitanju interesa tvrtki s obje strane. Trojić se posebno zainteresirala za model poljoprivredne reforme koju je proveo indijski premijer, u cilju povećanja produktivnosti i postizanja veće dodane vrijednosti u proizvodnji hrane. Naglasila je da je to problem koji muči Hrvatsku, ali i Dubrovačko-neretvansku županiju dugi niz godina, pa bi prijenosom znanja mogli iskoristiti neke dobre prakse. I ovaj put je istaknut potencijal snimanja filmova u Dubrovniku kao iznimnog načina turističke promocije, s obzirom na potencijal indijskog turističkog tržišta. Iskazala je želju za umrežavanjem dubrovačkih tvrtki u procese povezivanja s inovativnim i tehnološki razvijenim indijskim tvrtkama.

Na sastanku je najavljen poslovni Forum između Hrvatske i Indije u travnju ove godine, pa se pozivaju sve zainteresirane tvrtke iz Dubrovačko-neretvanske županije da se jave Županijskoj komori Dubrovnik ukoliko imaju interesa za suradnju s Indijom.

HGK – ŽK DUBROVNIK

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.