Input your search keywords and press Enter.

Većina građana koristi osvježivače prostora

Više od 60% ispitanih građana koristi neku vrstu osvježivača prostora. Najpopularnija vrsta je sprej, najomiljeniji miris je lavanda, a glavni prodajni kanal za ovu vrstu proizvoda su supermarketi!

Zanimljivo je da tri od pet hrvatskih potrošača, njih 60,4%, koristi osvježivače prostora, što je više nego značajna razina korištenja. Manjina od 39,6% potrošača pak ističe da ne koristi ove proizvode u svojim stanovima, kućama ili automobilima. Kako se zimi prostorije rijetko provjetravaju, upravo to daje snažan poticaj prodaji osvježivača prostora.

Osvježivači u spreju uvjerljivo su najpopularnija vrsta osvježivača prostora jer ih koristi natpolovična većina od 52,5% sudionika istraživanja. Vrijedne ali ipak daleko manje udjele od vodeće vrste imaju i mirisne svijeće s 18,9% te mirisi za automobile s 11,1%.
Na začelju su automatski osvježivači (6%), tekući osvježivači (3,8%), električni osvježivači (3,6%), osvježivači u gelu (2,7%) te mirisne vrećice (0,3%), dok na ostale vrste osvježivača prostora otpada 1,1% udjela.

Da vole kada miriše u prostoru kao svoj razlog za korištenje osvježivača prostora navodi 56,7% ispitanika. Zbog prikrivanja mirisa cigarete ili kuhanja koristi ih 24,5% ispitanih, a zbog stvaranja ambijenta njih 17,9%.

Lavanda je na vrhu preferiranih mirisa koju koristi trećina potrošača (32,4%). Nisu daleko ni vanilija s 23% i miris cvijeća s 22,4% udjela, dok su nešto manje popularni aromatični mirisi (sandalovina, cimet i dr.) s 13,6% te miris voća sa 7,3% udjela.

Najveći broj potrošača osvježivače prostora kupuje u supermarketu, njih 60,5%, a jedini takmac su im drogerije s 37,3% udjela. Zanemarivi udio od 0,3% kupnje odnosi se na kanal benzinskih crpki, dok u ostalim prodajnim formatima osvježivače prostora kupuje 2% sudionika ankete.

Istraživanje je provedeno tijekom prosinca 2015. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.

Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Rezultati Consumer Catibus Osvježivači prostora Ja TRGOVAC

Goran Pavlović
Izvršni urednik
www.jatrgovac.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *