Input your search keywords and press Enter.

Uz Svjetski dan voda 22. ožujka

„Voda za sve˝ – moto 2017-te

Djeca su sa izvora Omble uz Svjteski dan voda 22.ožujjka poslala glasnu poruku: ČUVAJMO PITKE VODE – JER BEZ VODE NEMA žIVOTA!

Prošlu srijedu ujutro, točno na Svjetski dan voda 22.ožujka na inicijativu Eko centra Zeleno Sunce, Mokošica i podršku Turističke zajednica Grada, okupilo se preko 80 djece na izvoru Omble i svojim prigodnim programima obilježili ovaj značajni dan.
Uz Eko Ombliće okupila su se djeca Dječjeg Vrtića Sunce, Dječjeg vrtića Mali princ i Dječjeg Vrtića Pčelice – skupina Ptičice iz Mokošice, te učenici Eko škole Ivan Gundulić iz Gruža.
Svjetski dan voda obilježava se 22.ožujka i to 24 godine zaredom. Naime, na konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvitku (UNCED) u Rio de Janeiru 1992. dana je inicijativa temeljem koje je Generalna skupština UN-a usvojila deklaraciju te je od 22. 3. 1993. po prvi puta obilježen Svjetski dan voda.
Bez vode nema života i stoga je ona vrlo dragocjeni resurs, no nažalost u mnogim zemljama svijeta pitka voda nije svima dostupna.
Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je „Zašto otpadne vode?“, kojom Ujedinjeni narodi potiču smanjivanje stvaranja otpadnih voda te njihovo ponovno korištenje. Alarmantan je podatak da 663 milijuna ljudi nema pristup pročišćenoj pitkoj vodi, a gotovo dva milijuna njih pije vodu zaraženu fekalijama.
Hrvatska je po bogatsvu pitkih voda peta u Europi a na 42. mjestu u svijetu. I naša županija je bogata izvorima pitkih voda među njima je naša najmanja i najljepša ponornica svijeta – rijeka Ombla koju pije preko 44.000 ljudi.
Izvorište Omble je s Vilinom špiljom je strogo zaštićeno a od 2013. zbog svoje prirodne ljepote i bogatstva flora i faune uvršteno u europsku ekološku mrežu Natura 2000.
Nakon raznovrsnog programa kod izvora Omble djeca su poslala glasni apel za veću brigu i zaštitu ne samo rijeke Omble nego svih voda naše Planet Zemlje!

Voditeljica projekta: Jadranka Šimunović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.