Input your search keywords and press Enter.

UTKANE PORUKE – WOVEN MESSAGES

Izložba UTKANE PORUKE – WOVEN MESSAGES otvara se u ponedjeljak 12. ožujka u 18:00 sati u Zavičajnom muzeju Konavala.

Hrvatsko-američko društvo već niz godina, kroz projekte univerzalnog jezika kulture, nadilazi granice država, kontinenata, povijesnog konteksta te spaja ljude različitih uljudbi.

Izložbama, predavanjima, radionicama i koncertima predstavljaju se autohtone baštine s ciljem očuvanja vrijednih tradicija i upoznavanja javnosti s bogatstvom različitih nasljeđa.

Projektom Baština koja priča priče, Hrvatsko-američko društvo predstavlja dva značajna nacionalna izričaja tekstilnoga rukotvorstva.Jedan, iz Hrvatske, iskazuje umijeće konavoskog veza, dok nam iz Sjedinjenih Američkih Država dolaze živopisne tapiserije Navajo – sjevernoameričkih Indijanaca.

Oba tradicijska tekstilna rukotvorstva iskazuju sasvim posebnu svijest, vrijednosti i slikovni jezik simbola koji baštine univerzalne komunikacijske znakove što nadilaze države i kontinente.

U sklopu izložbe održati će se i interaktivne prezentacijske radionice tradicijskog tkanja Navajo indijanaca (SAD) i konavoskog veza (HR) koje će se održati u Zavičajnom muzeju Konavala u utorak 13.03. i srijedu 14.03.

13.03.2018. Utorak – Interaktivne radionice za odrasle
16:30-19:00
14.03.2018. Srijeda – Interaktivna radionica za djecu
9:00-12:00
Interaktivne radionice će voditi:
TahNibaa Naathaanii, Navajo indijanka (u petoj generaciji Navajo tkanja)
Sara Rupert, suradnica u Navajo radionicama
Antonia Rusković Radonić, nositeljica projekta zaštite konavoskog veza kao nematerijalnog kulturnog dobra RH
Interaktivne radionice se sastoje od razgledavanja izložbe „Utkane poruke“, uvodnog predavanja s filmom o Navajo kulturi i tradicijskoj vještini tkanja (na engl. jeziku), uvodnog kratkog predavanja o umijeću konavoskog veza, interaktivne prezentacijske radionice Navajo tkanja i konavoskog veza(izvlačenje svile) koje vode i usmjeravaju voditeljice.

Anita Arbulić

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.