Input your search keywords and press Enter.

Producenti Ljetne škole filma Šipan Miro Bronzić i Nils Neubert i ovo ljeto otok Šipan pretvorit će u malu filmsku oazu.
Red filmskih radionica za djecu, red filmskih projekcija za sve uzraste stara su i provjerena formula koja je kroz proteklih jedanaest godina Šipan postavila na nezaobilaznu destinaciju u mapi filmskih događanja.
Najbolji jamac za uspješnu dvanaestu godinu su tri radionice. Radionicu igranog filma vodit će Andrea Štaka, Marko Mikšić i Erol Zubčević. Jedno je sigurno; ova radionica donosi nam ove godine puno akcije, ganjanja biciklima a sve to, naravno, na poseban šipanski način. Radionicu digitalne animacije vodit će Miran Dilberović. Radit će se na modeliranju i animiranju vlastitih likova od tzv. digitalne gline koji će se nakon toga povezati u zajedničku filmsku animiranu priču. Radionicu fotografije ove godine vodit će već Đuro Margaretić koji najavljuje puno zabave, igre s vodenim efektima i bojama. Sve to najvljuje se i ovogodišnjim vizualima koje je za Ljetnu školu filma Šipan pripremio Fadil Vejzović.
Uratke svih radionica, po starom dobrom običaju, vidjet ćemo na svečanoj premijeri 14. 8. na velikom platnu otvorenog kina „Ispod starog platnja“.
A od 6. do 14. kolovoza na istom platnu i ispred njega izmjenjivat će se bogati program. Organizatori i ove godine dovode recentne uspješnice domaće filmske produkcije kao i nešto starije filmove i one dosta starije koji se prikazuju u rubrici – iz naftalina. Tako će se pod starim platnjom ovog ljeta gledati „Cure – život druge“ Andree Štake, ovogodišnje voditeljice radionice igranog filma. U suradnji s partnerima Kinematografima Dubrovnik i HRT-om, na veliko šipansko platno stižu „Ljubav ili smrt“ – Daniela Kušana, „Roko i Cicibela“ Stipe Delića, a u suradnji s Kinookusom i Oscarom nagrađeni dokumentarac „Citizenfour“.
Zanimljiva večer bit će uz najnovije filmove i gostovanje mladog glumca Armina Omerovića i Almu Subaši, a s posebnim zadovoljstvom organizatori najavljuju i dokumentarni film „Jože Ciuha slikar svojeg vremena“ o ovom za Šipan posebnom slikaru koji je cijeli život proveo na relaciji Šipan – Ljubljana – Pariz. Film se prikazuje u prisustvu redatelja Uroša Zavodnika i Petera Ciuhe. Osim dobrih filmova posjetitelji će moći uživati u glazbenoj večeri uz klape Kaše i Skontradura i uz predstavu ‘Da draga’ u suradnji s SKAC Dubrovnik.

LJŠFŠ
Miro Bronzić

***
Ljetna škola filma Šipan 2015. – TKO JE TKO
Organizatori:
MIRO BRONZIĆ – rođen u Dubrovniku 1977. Još od srednjoškolskih dana pronalazi sebe u audiovizualnim djelatnostima, ali ozbiljnije se istim počinje baviti 2004. g. kroz organizaciju, vođenje i produkciju programa Ljetna Škola filma Šipan gdje se susreće i surađuje s pozatim imenima hrvatske profesionalne filmske produkcije. Dodatna obrazovanje stječe kroz pohađanja Škole medijske kulture u organizaciji Hrvatskog filmskog seveza. Inače, radi kao odgajatelj u Muškom učeničkom domu gdje također vodi vrlo aktivnu i uspješnu multimedijalnu sekciju i filmsku grupu a aktivno kao tehnički direktor sudjeluje u organizaciji i produkciji DUFF-a.
NILS NEUBERT – rođen u Berlinu 1975., ali odrastao na Šipanu. Radi kao novinar i filmski autor. Za vrijeme studiranja je radio s romskom djecom iz bivše Jugoslavije čiji su roditelji migrirali u Njemačku i s djecom iz zemalja kao što su Afganistan, Rusija, Italija, Španjolska, Turska. Medije i filmske radionice uvodi u taj socijalni rad sto se pokazaju kao vrlo važan i uspješan čimbenik u radu na integraciji te djece. Stečena iskustva primjenjuje u realiziranju filmskog projekta na Šipanu kojeg skupa s Mirom Bronzićem pokreće 2004. godine pod nazivom Ljetna Škola filma Šipan.
Voditelji radionice igranog filma
ANDREA ŠTAKA – rođena 1973. u Švicarskoj (državljanka Hrvatske i i Švicarske), gdje je diplomirala režiju na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Zürichu. Njeni dosadašnji filmovi, uključujući HOTEL BELGRAD i YUGODIVAS su bili prikazivani na mnogobrojnim filmskim festivalima kao što su Locarno, Sundance, Rotterdam, London, Pusan i AFI. Od 1998. do 2006. Andrea Štaka je živjela u New Yorku. Njen dugometražni film DAS FRÄULEIN (GOSPOĐICA) osvojio je Zlatnog leoparda na Filmskom festivalu u Locarnu i Srce Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu 2006. godine. Osnovala je Okofilm Productions 2007. godine zajedno s redateljem i producentom Thomasom Imbachom. Producirala je DAY IS DONE I MARY, QUEEN OF SCOTS. Njen najnoviji film CURE – ŽIVOT DRUGE imajo je premijeru u Locarnu i Sarajevu i dobio je nagrade u Batumi-u, Saarbrücken-u i na Švicarskim oskarima 2015. Član je Evropske flmske akademije.
MARKO MIKŠIĆ – rođen u Karlovcu 1994. Svoju filmsku naobrazbu stekao je sudjelujući u radu Kinokluba Karlovac. Kasnije se priključio neformalnoj skupini mladih Lumiere media, a danas vrlo aktivno djeluje u sklopu udruge Izvan fokusa. Marko je zaljubljenik u film i fotografiju, a veliku većinu slobodnog vremena, zadnjih osam godina, bavi se snimanjem. Student je Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Osim snimanju, Marko mnogo vremena posvećuje raznim društvenim i kulturnim aktivnostima u gradu Karlovcu, ali i izvan njega. Kao predavač, iskustvo je stekao vodeći radionice u Osnovnoj školi Grabrik vezane za projekt Daroviti za darovite te vodeći radionice u Kinoklubu Karlovac te Centru za mlade Grabrik. Marko s veseljem očekuje nove izazove i, naravno, nova snimanja.
EROL ZUBČEVIĆ – rođen je 1976. godine, u Sarajevu. Završio visoke studije kamere na Hohschule fur Fersehen und Film München (HFF Minhen). Snimio je niz kratkih igranih, dokumentarnih filmova, spotova i reklama. Kao direktor fotografije na dugometražnom igranom filmu, debitirao je sa filmom Snijeg a iz bogate biografije svakako treba izdvojiti da je direktor fotografije na filmovima Epizoda u životu beraća željeza, Obrana i Zaštita , Djeca, Neke druge priće…..
Voditelj radionice animiranog filma
MIRAN DILBEROVIĆ – rođen u Duborvniku, završio Umjetničku školu Luke Sorkočevića, magistar Animiranog filma i novih medija na ALU Zagreb. Autor kratkih animiranih filmova i raznih promidžbenih spotova.
Voditelj radionice fotografije
ĐURO MARGARETIĆ – rođen u Dubrovniku 1985. godine. Već rano se opreudjeljuje za fotografiju i likovne umjetnosti. Fotografksi zanat je završio 2011. godine te od tada radi kao fotograf i dizajner u Njemačkoj i u Hrvatskoj. Za Ljetnu skolu filma Šipan je izradio plakate i grafička riješenja, a isto tako je već redovni gost-predavač u foto radionicama Ljetne škole filma Šipan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *