Input your search keywords and press Enter.

Akcija koordiniranoga pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe naziva „Sigurna plovidba 2019“ provedena je od svih osam lučkih kapetanija i pripadajuće 72 ispostave u suradnji sa Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS),koja je pružila podršku u dojavama o uočenim područjima pojačanog prometa plovila, prekršajima u plovidbi i sl.

Akcija je započela u srijedu, 31. srpnja u 10.00 sati ujutro u nazočnosti državnog tajnika za more, Josipa Bilavera, koji je Akciju pratio u dubrovačkom akvatoriju te pomoćnika ministra, kap. Siniše Orlića, koji je pratio rad službenika Uprave sigurnosti plovidbe u istarskom akvatoriju.

Angažirani djelatnici, točnije njih 101 u svih osam područja nadzora sigurnosti plovidbe, u 19.00h prijavili su uspješan završetak Akcije prilikom koje nije zabilježen niti jedan teži slučaj nesreće ili nezgode na moru.

U sklopu Akcije obavljeno je ukupno 398 pregleda različitih kategorija plovila, pri čemu su utvrđena 142 prekršaja naplaćena uukupnom iznosu od 260.219,00 kuna, dok su za brojne uočene manje nedostatke u vidu manjkavosti brodske opreme voditeljima plovila izrečene opomene te im je ukazano na važnost pridržavanja svih sigurnosnih propisa tijekom plovidbe, ali i obveza tehničke opremljenosti i ispravnosti njihovih plovila, radi osiguranja opće sigurnosti svih sudionika u pomorskome prometu.

Budući da tijekom sezone hrvatskim morem u prosjeku plovi oko 170 tisuća charter plovila, 30 tisuća sportskih i rekreativnih plovila, a jadranske luke bilježe preko 750.000 uplovljavanja i isplovljavanja (povećanje od 10% na godišnjoj razini), djelatnici kapetanija i ispostava u ovogodišnjoj koordiniranojakciji prvenstveno su djelovali s ciljem da kod sudionika u prometu postignu određene pozitivne pomake, u tri bitne točke:

 

edukativno, u smislu razvoja kulture sigurnosti plovidbe u  Republici Hrvatskoj;
preventivno, kako bi se brojnost pomorskih nesreća i nezgoda svela na što je manji mogući broj, čime bi se postigli pozitivni učinci u ostvarenju prioritetnog cilja, zaštite ljudskih života, morskog okoliša i imovine na moru;
represivno, u slučajevima grubih ili opetovanih kršenja propisa, kada se bez iznimke izriču Zakonom propisane kazne prema prekršiteljima.

Ističemo kako je najčešći, te ujedno i najopasniji prekršaj na moru, glisiranje unutar 300 metara od obale, odnosno, prekoračenje najviše dopuštene brzine plovidbe, što je iznimno opasna radnja za kupače ali i sve ostale sudionike u pomorskom prometu, budući da je u uskom obalnom pojasu povećana brojnost plovila kako u pokretu tako i na sidru, pri čemu se plovilima vrlo teško manevrira jer im je potreban znatno veći kut skretanja i zaustavljanja. Takvo ponašanje, nažalost, ponekad rezultira sudarima plovila i naletima na kupače sa tragičnim posljedicama, stoga se gliserašima u nedopuštenim zonama izriču najviše zakonom dopuštene novčane kazne bez prethodne opomene.

Uz glisiranje blizu obale kao drugi najčešći prekršaj evidentirana je nepotpuna dokumentacija vlasnika plovila, dok se još uvijek u manjem broju bilježe prekršaji i propusti u vidu prekrcanosti plovila, manjkavosti brodske opreme ili nepoznavanje osnovnih propisa i normi u plovidbi morem.

Upravo kako bi sudionicima u pomorskom prometu ukazalo na sve opasnosti koje proizlaze iz neodgovornog ponašanja na moru, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, zajedno sa svojim službama, kontinuirano ulaže u podizanje razine sigurnosti plovidbe na morskim i unutarnjim plovnim putevima, posebnokroz unaprjeđenje pružanja javnih usluga sigurne plovidbe i zaštite mora.

Ministarstvo također daje poseban značaj modernizaciji službe traganja i spašavanja na moru, kroz izgradnju i modernizacijuflote spasilačkih jedinica lučkih kapetanija. Tako je današnjesigurnosno stanje u pomorskom prometu znatno poboljšano u odnosu na prethodne godine, što je rezultat ulaganja u sustav sigurnosti plovidbe, redovitu edukaciju kadrova, kao i u poboljšanje i unaprjeđenje tehničke opremljenosti, u smislu osiguravanja preduvjeta stalne nazočnosti plovila Lučkih kapetanija u područjima nadzora sigurnosti plovidbe.

Stoga, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ovom uspješnom provedenom akcijom ‘Sigurna plovidba 2019’ upućuje nekoliko ključnih poruka prema svim sudionicima u pomorskom prometu kako bi zaštitili vlastite, ali i živote ostalih sudionika u pomorskom prometu:

prije isplovljavanja i tijekom plovidbe nužno je pratiti redovita i izvanredna vremenska izviješća;
u slučaju nezgode na moru kontaktirati besplatan broj 195, hitne službe traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka;
ne upravljati plovilom pod utjecajem alkohola i drugih opijata,
ne udaljavati se plovilom od obale više nego li je konkretnom plovilu dopušteno,
ne prekrcavati plovilo iznad utvrđenog ograničenja po najvećem broju putnika,
prije isplovljenja provjerite stanje plovila i opreme, te potrebnu količinu goriva,
svi podaci bitni za sigurnu plovidbu i boravak na moru dostupni su 24 sata na dan, putem mobilne nIS aplikacije,
te konačno, nužno je poštivati uvjete na moru te paziti na osobnu sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u plovidbi morem.

 

 

 

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *